Žensko preduzetništvo

Najbogatije preduzetnice na Forbsovoj listi ukupno imaju preko 60 milijardi dolara

Treća Forbesova godišnja nagrada 60 najuspešnijih žena u Americi je dobila novi broj jedan, dva nova milijardera, transrodnu osobu na vrhu liste i pet novih žena koje su se priključile trci.

Forbsova lista „Top 60 najbogatijih Amerikanki“ predstavlja raznovrsnu skupinu preduzetnica, koje su ostvarile ogromno bogatstvo i poslovne uspehe u različitim oblastima od šminke i muzike do mode, hrane i finansija.

Lista obuhvats žene različitih generacija, od 27 do 90 godina, od kojih su mnoge, pokušavajući da kreiraju bolje proizvode za sebe (uključujući Spanx, „Vera Bradley“ i „IT Cosmetics“) napravile uspešne kompanije. Sve one zajedno poseduju rekordnih 61,5 milijardi dolara.

Na samom vrhu liste nalazi se suosnivač picerije „Little Caesars Pizza“, Merijen Ilitch. Poznata kao gospođa I, ona je od prošle godine napredovala i uvećala svoje bogatstvo za 3 milijarde dolara od prošle godine i napredovala za pet mesta. Nagli porast bogatstva je usledio nakon smrti supruga, sa kojim je osnovala i vodila biznis „Little Caesars Pizza“, nakon čega su joj pripale njegove akcije, pored njenih udela u vlasništvu hokejskog kluba „Detroit Red Vings“ i hotela.

Najbogatije novo lice na listi je En Dajning, čija neto vrednost iznosi oko 600 miliona dolara, koja je pomagala razvoj jedne od najuspešnijih kvantitativnih firmi za hedž fondove na Volstritu, „D. E. Shaw“ tokom skoro dve decenije.

Najmlađa osoba na listi je 27-ogodišnja Tejlor Svift, čije bogatstvo vredi 280 miliona dolara, dok je najstarija 90-ogodišnja Alis Švarc.

Oni su se pridružile poznatim milijarderkama na ovoj listi, kao što su Opra Vinfri i Šeril Sanberg, glavna operativna direktorka „Facebook“-a, koji aktivno utiču na politička i kulturna dešavanja, kako u SAD-u, tako i u svetu.

Kalifornija je dom najvećem broju žena sa ove liste – čak 23 najuspešnijih preduzetnica, koje su samostalno razvijale svoje poslovne imperije. Kalifornije je dala najveći broj najbogatijih preduzetnica u SAD-u, više nego bilo koja druga velika američka država. Njujork se, i pored hvalospeva o uspešnim stanovnicima, nalazi na drugom mestu, sa devet njujorčanki koje su zauzele pozciije na listi 60 najbogatijih preduzetnica.

Top 10 najbogatijih preduzetnica na Forbsovoj listi „Top 60 najbogatijih Amerikanki“

1.       Merijen Ilitch

2.       Dajen Hendriks

3.       Džudi Lav

4.       Opra Vinfri

5.       Doris Fišer

6.       Džudi Folkner

7.       Meg Vitmen

8.       Džonele Hant

9.       Ilejn Vin

10.   Linda Reznik

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!