Društvo

Nagrada ,,Darodavnica’’ dodeljena Branislavu Gulanu

Nagrada je Gulanu dodeljena za knjigu godine, ”Ruralne sredine u Srbiji – Spasavanje sela i države”.

Knjiga ”Ruralne sredine u Srbiji – Spasavanje sela i države’’ autora Branislava Gulana, proglašena je za knjigu godine u ovoj oblasti. Na svečanosti, održanoj u Grockoj, autoru je uručena nagrada ,,DARODAVNICA’’. To je najviše priznanje Društva za narodno prosvećivanje SVETIONIK iz Kragujevca za autorski rad na IV festivalu književnog stvaralaštva na selu i o selu u Republici Srbiji pod nazivom ”Moje selo u pričama i pesmama za 2019. godinu’’, održanom u Grockoj.

Branislav Gulan je dugogodišnji novinar, publicista, književnik član Naučnog društva ekonomista Srbije, Nacionalnog tima za preporod sela Srbije i Mreže za ruralni razvoij EU u Srbiji.

Tema koju je obradio u knjizi “Ruralne sredine u Srbiji — Spasavanje sela i države” nova razvojna filozofija, pojavlјuje se u javnosti nakon blizu pet decenija njegovog ličnog istraživanja ove oblasti.

“Slučaj je hteo da se to poklapa i sa pet decenija mog novinarskog, publicističko-istraživačkog rada u ovoj oblasti. Država je posle sedam decenija uništavanja zadrugarstva i zapostavlјanja sela konačno shvatila da je došlo vreme da se i ovom problemu ukaže dužna pažnja. Ne zbog tih oblasti, već zbog sebe same, odnosno vladanja u vremenu koje dolazi. Jer, stanje je takvo da će od 4.700 sela u Srbiji čak 1.200 nestati za deceniju i po. Ostaće samo spomenici selima, ako bude imao ko da ih sagradi”, kazao je Gulan osvrćući se na ovo dragoceno štivo za koje je dobio nagradu.

Autoru knjige nagradu je uručio akademik Radenko Krulj, član žirija. Na konkursu za najbolja kniževna ostvarenja o selu u Republici Srbiji, učestovalo je 86 autora sa oko 150 autorskih radova, naglasio je direktor festivala ,,Moje selo u pričama i pesmama’’ dr Milutin Matić.

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!