Berza

Na Wall Street-u cene akcija porasle najviše u poslednje dve godine

Na Wall Street-u u ponedeljak cene akcija skočile više od 2,5 odsto, što je njihov najveći dnevni skok u poslednje dve i po godine.

Rast pokazuje da su splasnula strahovanja od trgovinskog rata nakon vesti da su SAD i Kina spremni da pregovaraju o carinama i trgovinskim neravnotežama, navodi Hina.

Dow Jones skočio je 669 bodova ili 2,84 odsto, na 24.202 boda, dok je S&P 500 porastao 2,72 odsto, na 2.658 bodova, a Nasdaq indeks 3,26 odsto, na 7.220 bodova.

Nakon što su prošle nedelje ti indeksi izgubili oko 6 odsto, što je bio njihov najveći nedeljni gubitak od januara 2016. godine, juče su nadoknadili deo tih gubitaka najvećim dnevnim skokom od avgusta 2015. godine.

Strahovanja od trgovinskog rata, podstaknuta najavom predsednika SAD-a Donalda Trampa da će uvesti carine do 60 milijardi dolara na uvoz kineske robe, splasnula su nakon poruka obe strane da su spremne da pregovaraju.

Na Wall Street-u su porasle cene deonica u svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, pri čemu su najviše skočili tehnološki, za 4 odsto i finansijski sektor, za 3,2 odsto.

U tehnološkom je sektoru po rastu od 7,6 odsto predvodila deonica "Microsofta", a sledila je deonica "Intela" s rastom od 6,3 odsto, nakon što su analitičari povećali ciljane cene tih akcija.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!