Berza

Na Vol Stritu počelo trgovanje fjučersima bitkoina

Na Vol Stritu je obavljeno prvo trgovanje berzanskog fonda vezanog za bitkoin fjučerse.

Fond ProShares Bitcoin Strategy počeo je u utorak trgovanje po ceni od 40 dolara po akciji, pod oznakom "BITO", i završio dan s rastom od 5,0 posto.

Ovo je prvi fond od nekoliko očekivanih ETF-ova koji se spremaju da debituju s bitkoin fjučersima na Njujorškoj berzi. VanEk, Invesco, Valkiri i Galaxy Digital su među nekoliko investicionih kompanija koje su podnele prijave Komisiji za hartije od vrednosti za pokretanje trgovanja bitkoin ETF-ovima, prenosi B92.

Bitkoin je ovog meseca zabeležio snažan rast u iščekivanju berzanskog debija fonda i zahvaljujući činjenici da ga kupuju veliki institucionalni investitori.

Cena bitkoina je premašila u utorak popodne 64.000 dolara, ojačavši sa nivoa zabeleženog krajem septembra od nešto ispod 44.000 dolara, što je rast od preko 40 posto.

Bitkoin je sada udaljen za samo 1,0 procenat od svog istorijskog maksimuma od nešto manje od 65.000 dolara, dostignutog ranije ove godine.

Stručnjaci kažu da će ETF približiti bitkoin širokim masama ljudi i omogućiti prosečnom investitoru da učestvuje u trgovanju, a da pri tome ne mora sam da ga rudari.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!