Berza

Na Vol Stritu indeksi pali zbog loših rezultata američke privrede

Indeksi na Volstritu, industrijski Dau Džons i S&P 500, zaključili su trgovanje u padu pošto su se investitori bavili analizom pokazatelja koji su u drugom kvartalu uzrokovali najveći ekonomski pad SAD ikada.

Pad indeksa je, ipak ostao pod kontrolom, pošto su akcije velikih tehnoloških kompanija ojačale uoči objavljivanja izveštaja o poslovanju.

Indeks Dau Džons oslabio je za 225,92 poena ili 0,8 odsto, završavajući trgovački dan na 26.313,65 poena, dok je S&P 500 skliznuo za 0,4 procenta na 3.246,22 boda. Nasuprot tome, tehnološki indeks Nasdak Kompozit je ojačao za 0,4 odsto na 10.587,81 poena.

Prema objavljenim podacima američke vlade, bruto domaći proizvod SAD pao je za rekordnih 32,9 odsto u drugom kvartalu. Ovaj pad, kako navodi CNBC, ipak nije toliko veliki koliko se strahovalo, budući da su ekonomisti u anketi kompanije Dau Džons predviđali da će iznositi 34,7 procenata.

Na pad raspoloženja investitora su takođe uticale informacije o broju podnetih zahteva u SAD za dobijanje naknade za nezaposlenost tokom prošle nedelje, i o predlogu predsednika Donalda Trampa da se odlože predsednički izbori zakazani za 3. novembar, što su odbacili i demokrate i republikanci, prenosi Tanjug.

Američko Ministarstvo rada je objavilo u četvrtak da je prošle nedelje 1,43 miliona Amerikanaca podnelo zahteve za državnom pomoći zbog nezaposlenosti, što se poklopilo sa očekivanjima analitičara.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!