Proizvodnja hrane i pića

Na „Starbucks“ kafi će morati da stoji upozorenje da može izazvati rak

Korporacija „Starbucks“ i drugi prodavci kafe moraće da stavljaju upozorenje na kafu, koja se prodaje u Kaliforniji, da može da izazove rak, odlučio je Viši sud u Los Anđelesu, što može da dovede do toga da kompanije izgube milione dolara. ‚

Ukupno 90 prodavaca kafe, uključujući „Starbucks“,  optuženo je da su kršili zakon Kalifornije, koji ih obavezuje da svoj proizvod obeleže u slučaju da hemikalije koje se u njemu nalaze mogu da izazovu rak.

Jedna od tih supstanci je akrilamid, koja nastaje tokom pečenja kafe i može se naći u većim količinama u kuvanoj kafi.

Sudija Višeg suda u Los Anđelesu Elihu Berle je rekao, nakon što je saopštena odluka,  da „Starbucks“ i ostale  kompanije nisu uspele da dokažu da u njihovom procesu pečenja kafe ne dolazi do nastanka kancerogenih supstanci.

„Starbucks“ i ostale kompanije imaju rok do 10. aprila da dostave svoje primedbe na ovu odluku.

Iz „Starbucks“-a  za sada niko nije pristao da komentariše odluku suda, već su uputili na Nacionalnu asocijaciju za kafu (NCA). Takođe, ni druge kompanije: Dunkin’ Donuts, McDonald’s, Peet’s Coffee, nisu bile dostupne za komentar. 

Tužba je podneta 2010. godine  od strane Saveta za obrazovanje i istraživanje otrova (CERT). Tražena je odšteta od 2.500 dolara, po osobi, za svakog  ko je bio izložen hemikalijama od 2002. godine u radnjama optuženih u Kaliforniji. O novčanim kaznama odlučiće se u trećoj fazi suđenja,  a velika je verovatnoća da će one biti ogromne, jer Kalifornija broji  40 miliona stanovnika.

„Starbucks“ je u prvoj fazi izgubio, jer nije uspeo da dokaže da količina akrilamida, koja se nalazi u njihovoj kafi, ne predstavlja rizik za nastanak raka. U drugoj fazi suđenja nisu uspeli da dokažu da postoji prihvatljiva alternativa za kancerogenu supstancu.

Nekoliko optuženih je pristalo na vansudsko poravnanje pre ove odluke i isplatilo milione dolara odštete.

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!