Razvoj

Na šta milijarderi najviše troše novac?

Prema podacima kompanije Wealth-X, prošle godine u svetu su bila 23 miliona izuzetno bogatih ljudi, čije je ukupno bogatstvo iznosilo 62.000 milijardi dolara.

Većina njih živi u SAD, na koje odlazi čak 40 odsto svetske populacije bogataša.

Primera radi, Wealth-X je kategorisao da su bogati oni koji imaju od milion do 30 miliona dolara. Ipak, najveći deo onih iz ove kategorije su na samom dnu, jer imaju od milion do pet miliona dolara, prenosi portal Swot.

Ultrabogati su oni koji imaju više od 30 miliona dolara, Naravno, kada imate toliko novca, nameće se pitanje na šta ga trošite.

Iako mnogima zvuči čudno, najbogatiji ljudi na svetu dosta novca poklone. Naime, filantropija je veoma važna kako za ultrabogate, tako i za one superbogate. Čak 57 odsto superbogatih navode da je davanje novca u dobrotvorne svrhe jedan od njihovih prioriteta.

O tome najbolje govore i takozvani megapokloni. Naime, samo prošle godine Džef i Mekenzi Bezoz su dali dve milijarde dolara "Day One Fund", fondaciji koja se brine o beskućnicima. Drugi poznati Amerikanac Majkl Blumberg dao je 1,8 milijardi dolara Univerzitetu Džons Hopkins.

Najpopularnije oblasti za davanje donacija među bogatašima su obrazovanje, umetnost, kultura i zdravstvo.

Ipak, nakon filantropije, mnogi od njih ulažu u sport. Kada je reč o američkim bogatašima, u prvom redu je golf, zatim fudbal, skijanje, košarka i bejzbol.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!