Finansijske usluge

Na pomolu nova svetska ekonomska kriza, koja bi mogla da bude gora od prethodne

Nova globalna ekonomska kriza rađa se u ekonomijama u razvoju i mogla bi da bude gora od prethodne, upozoravaju stručnjaci.

Tržišta u razvoju, kao što je kinesko, pokazuju iste signale da se njihove ekonomije "pregrejavaju" kao što se to desilo u Velikoj Britaniji i SAD pre velike finansijske krize 2008. godine, pokazuje godišnji izveštaj Banke za međunarodna poravnanja (BIS).

Klaudio Borio, čelnik monetarnog i ekonomskog odeljenja u BIS rekao je da bi nova recesija mogla da "dođe sa osvetom" i da bi na kraju mogla da više liči na "finansijski bum koji je pošao naopako".

Banka za međunarodna poravnanja, koja je poznata i kao centralna banka za centralne banke upozorava na nove nevolje, koje prete svetskoj ekonomiji. Ona predviđa da će centralne banke biti primorane da povećaju kamatne stope nakon što su godinama bile na rekordno niskom nivou, kako bi se borile sa inflacijom koja bi "ugušila" rast.

Grupa upozorava na pretnju izazvanu rastom duga u državama kao što je Kina i na porast protekcionizma kao što je ona u SAD pod Donaldom Trampom. Kineski korporativni dug se gotovo udvostručio od 2007. godine i sada dostiže 166 odsto BDP-a, dok je dug domaćinstava porastao do 44 odsto BDP prošle godine.

Američka bonitetna agencija “Moody's" je u maju prvi put od 1989. godine snizila kreditni rejting Kine sa A1 na Aa3, procenjujući da druga privreda sveta – nakon godina silovitog ekonomskog rasta – ulazi u period usporavanja, bujanja dugova i opšteg finansijskog slabljenja, i to uprkos reformskim naporima Pekinga. Zbog toga je smanjila projekciju privrednog rasta s sadašnjih oko 6,5 odsto na pet odsto za dve i po godine.

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!