Energetika

Na londonskom tržištu barel nafte dostigao 64 dolara

Cene nafte ojačale su prema 64 dolara, podržane nastavkom poremećaja u isporukama cevovodima Forties, proizvodnim rezovima predvođenim Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEC) i očekivanjima daljeg pada američkih zaliha.

Cena barela sirove nafte na londonskom tržištu dostigla je 63,57 dolara, što znači da je viša za 16 centi u poređenju s prethodnim zatvaranjem. Na američkom tržištu barel je poskupio za 31 cent, na 57,47 dolara.

Uspon cena donekle prigušuje rastuća proizvodnja nafte u Sjedinjenim Državama. Proizvodnja nafte iz škriljca, prema procenama američke vlade objavljenim u ponedeljak, trebala bi u januaru dostići novi rekordan nivo, budući da su više cene nafte podstakle kompanije na veća bušenja.

Neplanirani prekid u radu Sistema snabdevanja cevovodima Forties na Severnom moru od prošle nedelje pruža i dalje podršku cenama, najpre onima na londonskom tržištu. Cena barela na londonskom tržištu 12. decembra dostigla je 65,83 dolara, najviši nivo od sredine 2015. godine.

Operater cevovoda Forties, Ineos u utorak je objavio da vremenski okviri za popravke ostaju između dve do četiri nedelje, počevši od 11. decembra, kad su cevovodi zatvoreni.

OPEC je s ostalim proizvođačima dogovorio produženje sporazuma o smanjenju proizvodnje do kraja 2018. godine i to, takođe, pruža cenama podršku. Ruski naftni gigant “Rosneft” objavio je da bi sporazum mogao ostati na snazi i duže od toga.

Rezovi u proizvodnji rezultirali su smanjenjem naftnih zaliha na globalnom nivou, a očekuje se da će najnoviji nedeljni izveštaj o stanju američkih zaliha sirove nafte pokazati dalje smanjenje i to petu nedelju zaredom.

Odvojeno je OPEC objavio da je cena barela referentne korpe njegove nafte u ponedeljak iznosila 61,64 dolara, što znači da je u odnosu na petak uvećana za 16 centi.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!