Prodaja

Na listi za privatizaciju ostalo još oko 80 preduzeća

U protekle tri godine država je našla rešenje, odnosno investitora za više od 400 preduzeća predviđenih za privatizaciju, a u Ministarstvu privrede zadovoljni su rezultatima u 2018. godini u koju se ušlo sa spiskom od 122 preduzeća, a izašlo sa svega 85 firmi u privatizacionom portfoliju.

S obzirom na to da je još nekoliko javnih poziva za privatizaciju u toku i da se okončanje tih postupaka očekuje narednih nedelja, u Ministarstvu veruju da će do kraja januara 2019. godine u portfoliju Ministarstva ostati oko 80 preduzeća.

"To su preduzeća koja su apsolutno neutralna po budžet Srbije, po naše javne finansije. Neka od većih, poput “Simpa” i “Jumka”, koračaju kroz usvajanje Unapred pripremljenog plana reorganizacije", kaže za Tanjug državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.
U 2019. godini se očekuje i rešavanje pitanja “Petrohemije”.

"Ima pozitivnih naznaka i signala ovih dana i nedelja. O tome ćemo još da razgovaramo i da analiziramo šta je to što bi bilo najbolje za državu da se uradi sa Petrohemijom", kaže Stevanović.

U 2019. godini očekuje se i okončanje privatizacije FAM-a, za koji je zainteresovana američka kompanija Valvoline. "Imamo i potpisan memorandum i čini mi se dobrog i ozbiljnog investitora", kaže Stevanović.

U 2018. godini objavljena su 23 javna poziva za privatizaciju, ostvareni su prihodi od nešto manje od šest miliona evra od prodaje kapitala sedam preduzeća, a od prodaje imovine PKB korporacije 121 milion evra.

Rešeno je i pitanje strateškog partnerstva za RTB Bor za čiju je dokapitalizaciju kineski “ZiJin” uplatio 350 miliona dolara sa planom da u narednih šest godina investira još 1,26 milijardi dolara.

Za 16 preduzeća koja su bila predviđena za privatizaciju pokrenut je stečajni postupak, među kojima je i HIP Azotara Pančevo, dok je za 13 subjekata obustavljen proces privatizacije.

U toku je pet javnih poziva za prodaju kapitala Hidrotehnike, Luke Novi Sad, Plantaže d. o. o. Velika Drenova, Veterinarske stanice d.o.o. Lajkovac i Valjevske pivare.

Naveo je da su kroz prodaju preduzeća koja su u nadležnosti Agencije za licenciranje stečajnih upravnika ostvareni prihodi u iznosu od 4,3 milijarde dinara.

"Taj novac je otišao na račune ili u korist stečajnih poverilaca tih kompanija. To je dobro, to je pozitivna stvar. S jedne strane, novac je ušao u opticaj, a s druge strane, imovina je dobila novog vlasnika, biće stavljena u funkciju i čini mi se da su sve to dobre stvari za ekonomiju, rast i perspektivu zemlje", rekao je Stevanović.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!