Agro svet

Na jugu Srbije bukte požari – ugroženo više stotina hektara

Bukte požari na jugu Srbije, u nepristupačnim predelima Stare planine, kod Trgovišta i Prokuplja. U delu opštine Trgovište proglašena je vanredna situacija zbog požara, ali meštani nisu ugroženi.

Od nedelje bukti požar na Staroj planini. Vatra gori u atarima sela Topli Do, Dojkinje, Arbinja.

Oko 140 vatrogasaca iz cele Srbije bori se sa vatrom na izuzetno nepristupačnom terenu, kao i pripadnici žandarmerije. Oni uglavnom pešače nekoliko kilometara do tog mesta.

Gašenje otežava i visina od skoro 2.000 metara, a saopšteno je da zbog velike zadimljenosti požar nije gašen iz vazduha, prenosi RTS.

Pomažu i meštani i šumari, ali nadležni apeluju na njih da ne rade na svoju ruku.

Kiša koja bi mogla da pomogne ne očekuje se pre srede uveče.

U planinskom području blizu mesta požara u Trgovištu, požarom je zahvaćeno 500 hektara. U Trgovištu je proglašena vanredna situacija.

Zasedao je i Štab za vanredne situacije u Vranju, zbog požara na području Čestelina u okolini grada. Rečeno je da je zahvaćeno 13 kvadratnih kilometara, da je to nepristupačan teren, što otežava rad vatrogasno-spasilačke jedinice.

U Vranje dolazi 45 vatrogasaca iz više gradova Srbije, biće angažovana i dva helikoptera MUP-a. Na ugroženom području je i devet terenskih vozila, četiri kamiona i četiri kombija.

Požar koji je juče izbio na planini Vidojevici kod Prokuplja, u blizini sela Vidovača, zahvatio je 150 hektara niskog rastinja i šume.Na terenu je 13 vatrogasaca iz Prokuplja. Kako je RTS-u rečeno u MUP-u Srbije, reč je o nepristupačnom terenu, a stanovništvo i objekti nisu ugroženi.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!