Razvoj

Može li Srbija u korak sa svetom kada je digitalizacija ekonomije i društva u pitanju?

U našim medijima, privredi, a i društvu u celini, digitalizacija je vrlo česta tema, sagledavana sa mnogih aspekata, a opet nedorečena kada je pojedinac, građanin u pitanju.

Šta je digitalizacija i kako ona menja naš svakodnevni život?

Priča o digitalizaciji počela je 2006. godine na međunarodnoj konferenciji u Ženevi kada su se evropske države sporazumele oko uslova i rokova za prelazak sa analognog na digitalno emitovanje TV programa – digitalizacija Evrope do 2012. godine, a digitalizacija Srbije (kao potpisnice ovog sporazuma) do 2015. godine.  

Ta godina - 2015. prošla je odavno, a tema «Digitalne Srbije » ostala je aktuelna i dalje. Čini se nikada više nego danas! Zašto je to tako?

Pojam « digitalizacija » očigledno je prevazišao prvobitne definicije i danas je sinonim za modernizaciju privrede i društva u svim segmentima postojanja i razvoja. Zato danas govorimo o digitalizaciji ekonomije i društva, kao ključnom izazovu savremenog sveta – od nje se očekuje da obezbedi održiv ekonomski rast, nova radna mesta, ekološki svesno društvo i očuva zelenu planetu. I iznad svega – ljudima učini život boljim, lakšim, kvalitetnijim.

Kakvi su to izazovi pred nama ?      

Tehnološke moći četvrte industrijske revolucije vezane za tzv. disruptivne (uznemiravajuće) tehnologije otvaraju mnoga pitanja, ali i velike razvojne perspektive kako za preduzeća, narode, države, tako i za svakog pojedinca. S druge strane, otvaraju i brojne rizike po pitanju sigurnosti i zaštite, ali i socijalnih i psiholoških uticaja na društvo u celini.

Na ova pitanja nije lako dati odgovor, a još manje dati siguran pravac i smernice razvoja. Zato se rešenje svih pitanja našeg budućeg održivog razvoja nalazi u dijalogu, u razgovorima stručnih, ali i svih drugih učesnika  u kreiranju te zajedničke budućnosti.

Danas, nova opasnost se definiše kao “ne-aktivnost, ne-inovativnost”, jer da bi se otvorili svi razvojni potencijali procesa digitalizacije – i kompanije i vlade podjednako moraju biti brze i odlučne u svom prilagođavanju novoj digitalnoj realnosti, kao i u implementaciji savremenih digitalnih procesa rada i kreiranja vrednosti na svim nivoima.

Jedna od sabirnih tačaka u navedenim dilemama jeste i udruženje „e-Razvoj“, koje inicijativom svog predsednika Slobodana Krstića, u martu ove godine šestu godinu za redom izuzetno uspešno organizuje konferenciju „e-Razvoj 2018“, okupljajući glavne aktere srpske digitalne scene oko tri krucijalne aktivnosti:

I - IMATI DOBRU STRATEGIJU – kreirati svoju razvojnu strategiju uključujući digitalizaciju u centru delovanja, identifikovati rešenja, koja uz pomoć tehnologija možemo ponuditi bolje od svoje konkurencije (core compentence).  

II -  STAVITI KORISNIKA TEHNOLOGIJE u centar svojih interesovanja. Samo ako stvarno razumemo pojedince koji koriste tehnologiju – njihovo ponašanje, potrebe i probleme – moći ćemo da im ponudimo bolja rešenja, ostvarimo značajne promene.  

III - DIGITALNO LIDERSTVO – organizacije koje su zahvaljujući dobrim menadžerima i vizionarskim liderima brze na prihvatanju transformacija i tehnoloških promena, postaju “prve i najbrže” i ostvaruju stalan rast i konkurentske prednosti na globalom digitalnom tržištu. 

Gde je Srbija u ovoj priči? Šta je to novo u IKT-u što bi trebalo imati u vidu za brži rast i bolju konkurentnost? Kakva nam je perspektiva u globalnoj digitalnoj trci? To su samo neka od pitanja na koja ćemo pokušati da nađemo odgovor na Konferenciji e-Razvoj 2018.

 

Slobodan Krstić, predsednik udruženja „e-Razvoj“

Nataša Pavlović Bujas, član UO udruženja „e-Razvoj“

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!