Društvo

Mondoloni: Francuska i Srbija nastavljaju da unapređuju odnose prijateljstva i saradnje

Povodom proslave Nacionalnog praznika Francuske ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondoloni priredio je svečani prijem. Prijemu je prisustvovala premijerka Srbije Ana Brnabić, predstavnici Vlade Srbije, diplomatskog kora, kulturnog i javnog života.

Obraćajući se zvanicama, ambasador Mondoloni je istakao da će predstojeća poseta predsednika Francuske Emanuela Makrona biti prva poseta Beogradu od decembra 2001. godine i posete predsednika Žaka Širaka, koji je tada bio prvi šef države koji je došao u Srbiju posle demokratske tranzicije u oktobru 2000. godine. “Ona pokazuje novo interesovanje Francuske za Zapadni Balkan uopšte i našu želju da našim bilateralnim odnosima sa Srbijom, svakako našim prvim partnerom u regionu, damo novi podstrek”, istakao je Mondoloni.

On je naglasio da je prethodnih godinu dana predstavljalo bogat period za srpsko-francuske odnose i posebno isktakao dva pravca. Naime, protekla godina bila je važan period za kulturu sećanja Francuske i Srbije. “Sa našim srpskim prijateljima smo obeležili Stogodišnjicu kraja Prvog svetskog rata i oslobođenja Srbije, koje su izvojevale srpske, francuske i savezničke trupe 1918. godine. Realizovali smo brojne projekte i ponosan sam na to! U ponedeljak predsednik Republike će sa predsednikom Aleksandrom Vučićem otkriti obnovljen Spomenik zahvalnosti Francuskoj u Kalemegdanskom parku”, naveo je Mondloni.

Takođe, u oktobru 2018. godine odato je priznanje velikoj saradnji u oblasti nauke i medicine, ali i humanosti – obeležavanjem 50. godišnice saradnje profesora Matea i profesora Savića na spašavanju života saradnika Instituta u Vinči, koji su bili izloženi visokoj radijaciji i s tim u vezi prve izvedene transplatacije koštane srži na svetu.

“Najzad, od početka 2019. godine proslavljamo 180. godišnjicu ponovnog uspostavljanja naših diplomatskih odnosa – zasnovanih u 13. veku, ponovo uspostavljenih 1839. godine. Mi se danas  aktivno trudimo da damo novu dinamiku tim odnosima u istom prijateljskom tonu”, rekao je ambasador Mondoloni.

Drugi pravac su politički i ekonomski odnosi koji su se snažno razvijali. “Kad je reč o političkom planu, u Beogradu smo, ove godine, primili dve ministarske posete – 4 u poslednjih 18 meseci – i tri parlamentarne delegacije. Gotovo tačno u dan, prošle godine, predsednik Vučić je boravio u zvaničnoj poseti Parizu u julu mesecu, a ove godine u junu, bio je red na predsednicu Vlade Anu Brnabić da boravi u Parizu. Politički dijalog je postao veoma fluidan i poseta predsednika Republike ubrzaće još više taj zamah. I druge posete na viskom nivou se već predviđaju u drugoj polovini godine u različitim sektorima”, istakao je Mondoloni.

S ekonomske strane, uspesi koje su postigli “Suez” i “Vensi” u 2017. i 2018. godini su se potvrdili – kroz finalizaciju koncesije za beogradski aerodrom, kroz uspešno odvijanje projekta u Vinči – ali takođe, i kroz otvaranje “Novares”-ove fabrike u Zrenjaninu, zatim kroz rastuću saradnju između dve zemlje u digitalnoj oblasti preko uspostavljanja jedne French tech zajednice u Beogradu, kroz razvoj “Erbasa” u Srbiji.

“U oblasti bezbednosti, naša saradnja se nastavlja u borbi protiv terorizma, radikalizacije ili ilegalne trgovine oružjem – što su sve teme od zajedničkog značaja za naše građane. Želim da se zahvalim Srbiji na njenoj ulozi za regionalnu stabilnost i na učešću koje se veoma ceni u mirovnim operacijama zajedno sa francuskom vojskom”, naglasio je Mondoloni.

Ambasador Francuske je rekao da će, za nekoliko meseci, u Beogradu biti otvorena regionalna kancelarija Francuske agencije za razvoj kako bi pomogla Srbiji da učvrsti svoje evropske veze i da obezbedi njenu tranziciju ka održivom razvoju, u korist svih.    

“Na svim tim poljima saradnje, odlučni smo da napredujemo još više tokom narednih meseci, shodno ciljevima određenim u Strategiji za Balkan koju je Francuska usvojila ove godine”, naveo je ambasador Frederik Mondoloni i svoje obraćanje završio rečima: “Živela Francuska, živela Srbija, živelo francusko-srpsko prijateljstvo”.        

 

       

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!