Društvo

Mogerini: EU se protivi vojnoj akciji u Severnoj Koreji

Visoka predstavnica Evropske unije istakla je da jedino ujedinjena međunarodna zajednica može da rešava krizu na Korejskom poluostrvu.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljne poslove i sigurnost Federika Mogerini je u utorak istakla da jedino ujedinjena međunarodna zajednica može dovesti do rešenja krize oko Severne Koreje, navodeći da se EU snažno protivi vojnoj intervenciji.

Mogerini je govor na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta u Strazburu počela zahvalom Savetu bezbedosti Ujedinjenih nacija na izglasavanju novih sankcija Pjongjangu.

Savet bezbedosti je u ponedeljak jednoglasno usvojilo nove sankcije Severnoj Koreji, nakon šestog i najjačeg nuklearnog testa kojeg je ta zemlja izvela početkom ovog meseca.

Pjongjangu je nametnuta zabrana izvoza tekstila i ograničenje uvoza sirove nafte, a to je deveta takva rezolucija kojeg je 15-člani Savet bezbednosti usvojilo po pitanju severnokorejskog oružanog programa od 2006. godine.

Mogerini je naglasila da je međunarodna zajednica, "jačajući pritisak, a u isto vreme pozivajući na mirno rešenje", učinila ispravan korak, koji doprinosi mirnom rešenju krize na Korejskom poluostrvu za kojeg se zalaže i EU.

 

Izvor: N1

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!