Razvoj

MMF: Zbog korupcije svetska ekonomija godišnje gubi bilion dolara

Svet bi suzbijanjem korupcije godišnje mogao da generiše dodatnih 1.000 milijardi dolara poreskih prihoda, navodi se u istraživanju Međunarodnog monetarnog fonda.

Pored povećanja državnih prihoda, borba protiv korupcije može doprineti smanjenju rasipanja javnih resursa, kao i podizanju opšteg poverenja javnosti u vlade, navodi MMF u svom "Fiskalnom monitoru".

"Manje korupcije znači manji gubitak prihoda i manje rasipanje sredstava, kao i kvalitetnije obrazovanje i infrastrukturu", navodi se u izveštaju, a prenosi agencija Rojters.

Analizom, koja je obuhvatila više od 180 zemalja sveta, utvrđeno je da najkorumpiranije zemlje prikupljaju manje poreza, jer se u njima često plaća mito kako bi se izbegao porez. Takođe, u zemljama gde poreski obveznici veruju da je njihova vlada korumpirana, verovatnije je da izbegnu plaćanje poreza, prenosi B92.

Izveštaj je pokazao da najmanje korumpirane vlade prikupe za 4 odsto više BDP-a u poreskim prihodima od zemalja na istom nivou ekonomskog razvoja koje imaju najvišu stopu korupcije.

Među preporukama za borbu protiv korupcije, Fond je naveo potrebu profesionalizacije javnog sektora, uključujući zapošljavanje prema zaslugama, kao i potrebu pojednostavljenja poreskih propisa.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!