Razvoj

MMF: Trgovinski suficit Nemačke ugrožava ceo svet

MMF i Evropska komisija već neko vreme podstiču Nemačku da pojača domaću potražnju podizanjem plaća i ulaganja, kako bi se smanjile globalne ekonomske neravnoteže. Od svog dolaska u Belu kuću, američki predsednik Donald Tramp, takođe je u više navrata kritikovao snagu nemačkog izvoza.

Oklijevanje Nemačke da smanji svoj trgovinski višak doprinosi trgovinskim napetostima u svetu i povećava rizike koji bi mogli ugroziti globalnu finansijsku stabilnost, tvrdi Maury Obstfeld, glavni ekonomista Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Obstfeld smatra da zemlje, poput SAD-a, sa spoljnom neravnotežom u bilansu plaćanja, treba da smanje budžetski deficit, da podstiču domaćinstva na štednju i postupno normalizuju svoju monetarnu politiku. S druge strane, zemlje s velikim viškom u bilansu plaćanja, poput Nemačke, trebalo bi da povećaju državnu potrošnju, ulaganjem u infrastrukturu ili digitalizaciju, čime bi njihove kompanije više investirale lokalno nego globalno, prenosi Hina.

„Neto spoljne pozicije će se sve više razlikovati. To, pak, povećava rizik od poremećaja uzrokovanih promenama kursa valuta ili prilagođavanja cena imovine u zaduženim zemljama na štetu svih. Ako dođe do naglog prilagođavanja, tada će i dužničke i poverilačke zemlje patiti“, rekao je Obstfeld.

MMF je upozorio da bi eskalacija nametanja carina i uzvratnih mera mogla smanjiti globalni ekonomski rast za 0,5 odsto do 2020. godine.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!