Razvoj

MMF smanjio rast svetske ekonomije

Međunarodni monetarni fond ponovo je smanjio prognozu rasta globalne ekonomije za 2019. godinu.

Zbog rastućih trgovinskih tenzija i pooštravanja monetarne politike u SAD.

Svetska ekonomija će ove godine porasti po stopi od 3,3 odsto, što je usporavanje u odnosu na procenu rasta iz januara od 3,5 odsto, navodi se u najnovijem izveštaju MMF-a o svetskim ekonomskim izgledima objavljenom na zvaničnom sajtu tog kreditora.

Ipak, projekcija rasta za 2020. godinu zadržana je na 3,6 odsto.

Ekonomisti MMF-a su, takođe, smanjili prognozu rasta ekonomije SAD za ovu godinu na 2,3 odsto, u odnosu na prošlogodišnji rast od 2,9 odsto.

Evrozona će, prema izveštaju, porasti po stopi od 1,3 odsto, što je opet slabije u odnosu na prošlogodišnji rast od 1,8 procenata i niže nego u bilo kojoj godini od 2013. godine.

BDP Japana će, prema procenama, porasti za 1 odsto, što je više nego rast od 0,8 odsto iz 2018. godine, ali blago niže u odnosu na raniju procenu Fonda.

Za kinesku ekonomiju, međunarodni kreditor predviđa ovogodišnju stopu rasta od 6,3 odsto, što je niže u odnosu na rast od 6,6 odsto iz 2018. godine, ali više nego januarska projekcija rasta kineske privrede od 6,2 odsto.

"Kineske perspektive su se poboljšale", saopštio je Fond, nakon što je predsednik SAD Donald Tramp odlučio da suspenduje planirano povećanje tarifa na 200 milijardi dolara vredan kineski uvoz.

MMF očekuje i da će rast svetske trgovine usporiti na 3,4 odsto u ovoj godini, što je drastično usporavanje u odnosu na rast od 4 odsto koliko je očekivano u januaru i u odnosu na rast trgovine od 3,8 odsto u prošloj godini.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!