Društvo

Mladi baletski igrač Luka Dimić dobitnik nagrade „Veruj u sebe”

Nagradu „Veruj u sebe”, koju u okviru Beogradskog festivala igre mladim i talentovanim baletskim umetnicima po treći put dodeljuju ovaj Festival i Erste Banka, osvojio je mladi baletski igrač Luka Dimić.

Svečano uručenje nagrade održano je sinoć u prostorijama Nacionalne fondacije za igru. Statuetu #verujusebe i novčani deo nagrade u iznosu od 120 hiljada dinara Luki Dimiću uručile su Aleksandra Kosanović Strižak, direktorka Sektora marketinga i komunikacija Erste Banke, i Aja Jung, direktorka Nacionalne fondacije za igru i osnivačica, direktorka i selektorka Beogradskog festivala igre.

„Izuzetno se radujemo što dodeljujemo ovu, u Srbiji jedinstvenu, nagradu koja ima za cilj ne samo da pohvali dosadašnja postignuća mladih baletskih umetnika, već i da ih osnaži u daljoj karijeri, da im da vetar u leđa da istraju, budu još bolji i posvećeniji u onome što rade. Osim već prepoznatog umetničkog talenta, jedan od razloga zašto smo se ove godine odlučili baš za Luku jeste njegov predani pedagoški rad, želja da pomogne mladim baletskim igračima u Srbiji, posebno muškim, da usavrše svoju igru, pronađu i izgrade svoju ličnost, veruju u sebe“, izjavila je Aleksandra Kosanović Strižak ovim povodom.

Zahvalivši se na dodeljenoj nagradi, Luka je rekao da u svet baleta igrači uglavnom ulaze iz čiste radoznalosti, a da se zadržavaju samo oni koji vremenom uspeju da pronađu sve ostale vrednosti koje ovakvo nesvakidašnje odrastanje pruža. Istakao je i da se o nagradama i aplauzima ne govori mnogo, iako u tim godinama mnogo znače jer pružaju radost i nove šanse. „Ovo priznanje Erste Banke i Beogradskog festivala igre dolazi neočekivano i zbog toga je uzbuđenje još veće. Nagrada koja promoviše i podržava umetnost ne može imati bolji naziv - #verujusebe je slogan koji inspiriše“, naglasio je Luka.

„Tradicionalno partnerstvo sa Erste Bankom je od vitalnog značaja za Beogradski festival igre. Zajedno smo uspevali da predstavimo velike zvezde i važne trupe, nagradimo mlade talente, prevaziđemo izazove koje je nametnula pandemija. U našoj zemlji, partnerstva između umetnosti i biznisa su još uvek retkost. Zato ih moramo negovati, naročito ona u koja se obostrano ulažu energija i ljubav. Nagrada #verujusebe jedinstvena je u oblasti igre, jer prepoznaje mlade umetnike koji su na početku svog stvaralačkog opusa. Oni su hrabri i otvoreni za istraživanja, zainteresovani za usavršavanje i beskompromisni rad na putu ka uspehu. Zato je važno pružiti im ruku na početku, što Erste Banka sa posvećenošću i krajnje nesebično čini“, izjavila je Aja Jung.

Podsećanja radi, proteklih godina nagradu „Veruj u sebe“ ponele su Sanja Ninković, balerina i koreografkinja, i mlada balerina, Lena Ćulibrk.

Biografija Luke Dimića

Luka Dimić je baletski igrač rođen 1996. godine u Beogradu, koji podjednako dobro govori srpski, engleski, mađarski, nemački i ruski jezik. Luka je pohađao Baletsku školu “Lujo Davičo”, a za vreme svog školovanja, usavršavao se u okviru Nacionalne fondacije za igru u Beogradu kod Frederika Olivijerija i Đulije Rosito (Akademija Teatra milanske Skale). Na inicijativu Fondacije odlazi u Beč, gde je sa samo 15 godina primljen na Baletsku akademiju. Posle 4 godine usavršavanja, u Beču počinje saradnju sa Baletom državne Opere koji je tada vodio čuveni Manuel Legri. U toj trupi je inače statirao kao učenik, a onda dobio i priliku da zaigra u bogatom repertoaru. Iz Beča odlazi u Budimpeštu, pa u Đer, gde je danas prvak Baleta. Sa ovom trupom, gostovao je u Bugarskoj i Kanadi, ali i širom Mađarske. Tokom leta i božićnih praznika, kada se vrati u Beograd, Luka se ne odmara, već predaje najmlađim baletskim talentima u Srbiji. Pokušava da ih pripremi za takmičenja u inostranstvu i da ih ohrabri da se bore i učestvuju na audicijama. Od izuzetnog značaja su Lukini razgovori sa muškim igračima u Srbiji, kojih skoro da uopšte nema, a na svom putu su često omalovaženi ili primorani da svoje snove o pozornici menjaju za neka druga, „korisnija” zanimanja. Lukin umetnički rad i svi uspesi podrazumevaju neodustajanje, a pedagoški rad u Beogradu kvalifikuje ga za nagradu #verujusebe.

 

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!