Agro svet

MK grupa: Kompanija “Sunoko” i austrijska “Agrana” nastavljaju stratešku saradnju

Šećerana “Sunoko”, članica MK grupe, i austrijska “Agrana” privremeno su obustavile pregovore o produbljivanju saradnje, zbog aktuelnog teškog stanja na evropskom tržištu šećera, ali će se strateška saradnja te dve kompanije nastaviti, saopštila je “MK grupa”, čiji je vlasnik Miodrag Kostić.

Agrana je sredinom 2016. godine najavila nameru da preuzme većinsko vlasništvo u “Sunoku”, kako bi povećala proizvodnju šećera, a  nedavno je potvrdila da obustavlja pregovore o tom preuzimanju.

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije je marta prošle godine odobrila “Agrani” preuzimanje “Sunoka”, jer je utvrdila da tom prodajom neće biti narušena konkurencija na tržištu proizvodnje, otkupa i prerade šećerne repe, kao i proizvodnje i veleprodaje šećera od šećerne repe u Srbijiprenosi Beta.

U vlasništvu “Sunoka” su fabrike šećera u Vrbasu, Pećincima i Kovačici, a ta kompanija sa godišnjom proizvodnjom od skoro 300.000 tona šećera ima udeo od 74 odsto na tržištu te robe u Srbiji.

Plan “MK grupe” je bio da kupi i preostale dve šećerane u Srbiji, koje su u vlasništvu grčkog “Helenik šugara” u Žablju i Crvenki, ali da bi za to dobila odobrenje Komisije za zaštitu konurencije morala bi da proda udeo u nekoj šećerani.

Kompanija “Agrana” je regionalni lider u proizvodnji šećera, a deo je najvećeg proizvođača šećera u Evropi, nemačkog Sidcukera (Suedzucker). Posluje u Austriji, Bosni i Hercegovini, Rumuniji, Slovačkoj, Češkoj, Mađarskoj i u Srbiji gde u prodaji šećera ima udeo manji od jedan odsto.

Cena šećera na evropskom i svetskom tržištu je pala sa 500 na 300 evra po toni, zbog čega su poljoprivrednici u Srbiji ove godine zasejali šećernom repom oko 12.000 hektara ili 20 odsto manje površina nego prošle godine.

Tržište te robe je u EU od 1. oktobra liberalizovano, čime su ukinute kvote za proizvodnju, kao i zagarantovane najniže cene i ograničenja za uvoz.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!