Agro svet

Miodrag Kostić kupio kompaniju “Victoria Group”

Srpski biznismen Miodrag Kostić kupio je kompaniju "Victoria Group". Kompanija "MK grupa" počela je proces preuzimanja bankarskih kreditnih obaveza prema članicama “Victoria Group” i očekuje da će taj postupak biti okončan u najkraćem roku, saopštile su te dve kompanije.

Direktor “MK grupe” Dušan Radičević izjavio je da zainteresovanost te kompanije za preuzimanje potraživanja od kreditora “Victoria Group "predstavlja poslovnu priliku za dalji razvoj obe kompanije i čitavog srpskog agrara".

"Kompanija “MK grupa”, koja posluje u 70 opština u Srbiji, predstavlja jedan od najvećih i najuspešnijih poslovnih sistema u zemlji i regionu", navodi se u saopštenju. Dodaje se da “MK grupa” u agraru posluje 35 godina, obrađuje 30.000 hektara u zemlji i ujedno je najveći izvoznik žitarica u Srbiji, a ostvaruje prihod od preko 600 miliona evra.

Od 2015. godine, “MK grupa” je proširila poslovanje i na Sloveniju, Hrvatsku i Crnu Goru, a teži da se pozicionira i kao regionalni lider u oblasti hotelijerstva, turizma i bankarstva.

Dosadašnji većinski vlasnik "Victoria Group" Milija Babović zadržaće manji paket akcija u svom vlasništvu. Babović je i ranije dobijao i razmatrao opcije za strateška partnerstva, pa i za zajedničko investiranje, spajanje ili pripajanje njihovog poslovnog sistema. Svojevremeno je hrvatski koncern "Agrokor" bio na korak od toga da kupi "Victoria Group". Međutim, do dogovora nije došlo, prenosi “Blic”.

“Victoria Group”, čija je osnovna delatnost trgovina i prerada uljarica sarađuje sa više od 300 poljoprivredih zadruga i 40.000 poljoprivrednika, a zapošljava preko 1.300 ljudi u kompanijama članicama: “Sojaprotein”, “Victoriaoil”, “Victoria Logistic”, “Luka Bačka Palanka”, Veterinarski zavod Subotica, “SP laboratorija” i “Riboteks”.

Ističe se da je “Victoria Group” od osnivanja investirala 260 miliona evra u kapacitete i modernizaciju fabrika, zahvaljujući čemu je danas među najvećim neto izvoznicima Srbije, a proizvode od soje i suncokreta izvozi u preko 60 zemalja širom sveta.

Dodaje se da je od 2014. godine “Victoria Group” u procesu finansijskog restrukturiranja i reprograma otplate kredita, uz sprovođenje internih mera optimizacije poslovanja.

"MK Grupa se odlučila za preuzimanje bankarskih potraživanja članica “Victoria Group” imajući u vidu s jedne strane, stratešku opredeljenost “MK grupe” za dalja ulaganja u oblast poljoprivrede, i s druge strane, potencijal te kompanije da uz zdrav biznis model i finansijsku konsolidaciju ostvaruje dobre rezultate na domaćem i inostranom tržištu", navodi se u saopštenju.

Kako “Novosti” saznaju, Kompanija “MK grupa” platila je avans 15. juna, dok će do 15. jula izmiriti ostale obaveze, i to uglavnom prema bankama, od kojih je i kupila većinski deo ove kompanije. Cena je zasad tajna.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!