Energetika

Ministarka Đedović sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanueleom Žiofreom o energetskoj bezbednosti Srbije

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanueleom Žiofreom o energetskoj bezbednosti Srbije, gasnoj diversifikaciji, projektima u oblasti energetske efikasnosti i podršci Evropske unije energetskom sektoru Srbije.

Đedović je istakla da je Srbija u uslovima svetske energetske krize zahvalna Evropskoj uniji na donošenju hitnog paketa pomoći našoj zemlji u iznosu od 165 miliona evra namenjenih za sigurnije snabdevanje energentima. “Evropska unija je važan partner Srbije u oblasti energetske tranzicije”, naglasila je ministarka.

Prema njenim rečima, zajedno se radi na projektu izgradnje gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske, koja će dati doprinos povećanju energetske sigurnosti i omogućiti diversifikaciju ruta i dobavljača gasa.

Takođe, Đedović je podsetila da Ministarstvo veoma angažovano radi na izradi strateških dokumenata u energetici, koji će podstaći nove investicije u oblasti obnovljivih izvora energije, a sa ciljem smanjenja zagađenja i borbe protiv klimatskih promena.

Ambasador Žiofre je istakao da je EU posvećena podršci Srbiji kao zemlji kandidatu za članstvo u Evropskoj uniji na njenom putu ka dostizanju karbonske neutralnosti u borbi protiv klimatskih promena i da će podržati Srbiju da sprovede svoju energetsku tranziciju i da osigura energetsku bezbednost.

“Nastavićemo da pružamo podršku Srbiji u procesu energetske tranzicije i projektima koji će unaprediti sigurnost snabdevanja i diversifikaciju izvora”, poručio je Žiofre.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!