Žensko preduzetništvo

Milijarderke koje su same stvorile bogatstvo - čak polovina je iz Kine

Zhou Qunfei, koja je osnovala kompaniju za proizvodnju ekrana za prenosne računare i pametne telefone, najbogatija je svetska preduzetnica, koja je to postigla sopstvenim naporima, a bogatstvo joj je procenjeno na 9,8 milijardi dolara.

Njena kompanija “Lens Technology” ima ugovore s nekim od najvećih tehnoloških korporacija, a glavni klijenti su joj “Apple” i “Samsung”. Zhou, koja dolazi iz siromašnog ruralnog kraja, takođe se našla na Forbesovoj listi milijarderki.

“Forbes” ju je postavio na 16. mesto najbogatijih žena sveta, međutim, sve bolje plasirane od nje bogatstvo su stekle nasledstvom ili udajom, piše BBC.

Ukupno, prema časopisu Hurun, 28 od 50 najbogatijih svetskih preduzetnica koje su do imetka došle sopstvenim radom dolazi iz Kine. Zhou je preuzela vodeće mesto od Chen Lihua, čija se kompanija “Fu Wah International”, sa sedištem u Pekingu, bavi obnovom, razvojem i prodajom nekretnina.

Chen, s bogatstvom procenjenim na 8,1 milijardu dolara, zauzela je treće mesto, dok se na drugo mesto probila Wu Yajun iz zapadnog kineskog grada Chongqinga, a kompanija joj se, takođe, bavi nekretninskim biznisom.

Wu je u poslednjih godinu dana ostvarila zapanjujući rast svog bogatstva od čak 83 odsto, na 9,3 milijarde dolara.

Najbogatija preduzetnica izvan Kine je Amerikanka Diane Hendricks, suosnivačica kompanije “ABC Supply”, sa sedištem u Visconsinu, jedne od najvećih distributera krovova i prozora u SAD.

Od novih žena na listi, najveći proboj je ostvarila Nguyen Thi Phuong Thao, izvršna direktorka vijetnamskog avioprevoznika “VietJet”, a Hurun je njeno bogatstvo procenio na 2,8 milijardi dolara.

Iz Indije na listi se našla samo jedna žena, čelnica farmaceutskog giganta “Biocon” Kiran Mazumdar-Shaw.

Na listi je primetan i veliki rast bogatstva pojedinih milijarderki u poslednjih nekoliko godina, a na primer, bogatstvo Zhou je skočilo 45 odsto u odnosu na 2017. godinu.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!