Razvoj

Milijarderi sve više ulažu u svemirski biznis

Napredak u istraživanju svemira, svemirskih raketa i letova ne bi bio moguć bez ozbiljnih ulaganja. Iako velike svetske sile ulažu milione dolara u istraživanja, veliki napredak ostvaruju uz pomoć najbogatijih ljudi na svetu.

Prošle godine je tako u razvoj svemirske industrije uloženo više od 2.5 milijardi dolara privatnog novca, a većina novca stigla je iz različitih startupova. Iako je prošle godine zabeležen mali pad ulaganja u odnosu na period dve godine ranije i dalje je reč o značajnim iznosima. 

Godinama je upravo bogatstvo nekolicine milijardera podsticalo razvoj ove industrije. Elon Musk je uložio 100 miliona dolara svog novca u “SpaceX”, pre nego što je povukao nekoliko milijardi dolara vladinog novca. Prošle godine Jeff Bezos je rekao da godišnju prodaju zaliha “Amazona”, u vrednosti oko milijardu dolara, koristi za ulaganje u svoju kompaniju “Blue Origin”. Poznati milijarder Richard Branson, vlasnik je “Virgin Galactica” i kompanije “OneWeb”. Suosnivač “Microsofta” Paul Allen ulaže milione u izgradnju najvećeg aviona na svetu.

Ovom trendu priključio se i Mark Cuban, vlasnik NBA-a, koji je uložio 500.000 dolara u kompaniju “Relativity Space”, kojoj je želja da raketu isprinta u 3D-u, piše The Washington Post. Kompanija “Astranis”, koja namerava uz pomoć malih satelita da proširi internet izvan zemljine energetske mreže, nedavno je objavila da ih podržava Andreessen Horowitz, kompanija iz Silicijumske doline, koja je poznata po finansiranju inovativnih, rizičnih ili kreativnih kompanija, koje su pokrenule obećavajući posao. 

Tržište u razvoju privuklo je pažnju i administracije Donalda Trampa, koja na ovom polju nastavlja saradnju s privatnim kompanijama započetu još za vreme vladavina predsednika Džordža Buša i Baraka Obame. 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!