Obrazovanje i posao

Milijarderi, koji nemaju ni srednju školu

Biografije pojedinih svetskih bogataša pokazuju da visoko obrazovanje i diploma nisu zaslužni za njihov uspeh.

 

Kako navodi “Poslovni dnevnik”, neki od njih ne da nisu završili fakultete, nego nemaju ni završenu srednju školu. Ipak postali su uspešni biznismeni i milijarderi:

1. John D. Rockefeller

Uverljivo najbogatiji Amerikanac svih vremena,  industrijalac, naftni magnat i filantrop John D. Rockefeller (1839 - 1937) osnivač kompanije “Standard Oil” pohađao je gimnaziju i nekoliko kurseva knjigovodstva pre nego što je napustio školu sa 16 godina. Tada se zaposlio kao pomoćni knjigovođa.

2. Henry Ford

Sin irskog imigranta Henry Ford (1863 - 1947) već kao dete bio je strastveni mehaničar. Sa samo 15 godina Ford je presložio satove svojih prijatelja i suseda nekoliko puta, i tako je stekao reputaciju popravljača satova. Sa 16 godina napustio je porodičnu farmu i preselio se u Detroit. Tamo je najpre postao šegrt u trgovini aparata, a kasnije i glavni inžinjer u Edisonovoj kompaniji.

3. Amancio Ortega

Vlasnik modnog branda Zara, Španac Amancio Ortega školu je napustio sa 14 godina kako bi počeo zarađivati i tako pomogao siromašnim roditeljima, koji su osim njega imali još troje dece. Prvi posao našao je u lokalnoj krojačnici “Gala”.

4. Kirk Kerkorian

Sin armenskih imigranata umro je prošle godine u 98. godini. Školu je napustio u osmom razredu kako bi postao amaterski bokser. U tome je čak bio dosta uspešan. Učestvovao je u Drugom svetskom ratu kao ratni pilot. Jedan je od ljudi, koji su stvorili Las Vegas, a osmislio je i velike turističke destinacije širom sveta. 

5. François Pinault

Vlasnik “Samsonite”-a, Pume, Guccija, aukcijske kuće Christie's, Francuz François Pinault (79) napustio je privatnu školu kad mu je bilo tek 11 godina, jer su se deca rugala njegovom skromnom poreklu. 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!