Projekti

Milijarde dolara završavaju na otpadu

Studija Ujedinjenih nacija objavljena pre dve godine pokazala je da je 2016. godine na otpadu završilo više od 22,2 milijarde dolara zlata i milijarda srebra zarobljenih u starim elektronskim uređajima.

UN-ov izveštaj 'The Global EWaste Monitor 2017' navodi da je 2016. godine e-otpad dostigao rekordnih 45 miliona tona širom sveta, što je ekvivalent gotovo 4.500 Ajfelovih tornjeva. Do 2021. godine taj će iznos narasti na 52,2 miliona tona.

Odbačeni elektronski otpad još se neuspešno pokušava pretvoriti u rudnike sirovina za nove industrije. Prema najnovijim statistikama, samo dvadeset odsto globalnog e-otpada pravilno se prikuplja i reciklira, a trebalo bi da bude temelj održive proizvodnje, prenosi Seebiz.

Plemeniti metali pronađeni u elektronskom otpadu uključuju zlato, srebro, bakar, platinu i paladijum, a odbačeni uređaji, takođe, sadrže gvožđe i aluminijum. Potencijal recikliranja je neverovatan, jer je ukupna vrednost svih sirovina zastupljenih u e-otpadu procenjena na 55 milijardi evra, što je više od BDP-a mnogih zemalja.

Pretvaranje elektronskog otpada u resurs cirkularne ekonomije još 2014. godine postao je prioritet Evropske komisije. Već iste godine samo je na evropskom tržištu vrednost recikliranog e-otpada procenjena na više od dve milijarde evra, a vrednost povezana s tim očekuje se da će do 2020. godine premašiti 3,5 milijardi evra.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!