Razvoj

Do 2020. novih 50.000 radnih mesta u IT oblasti

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihalović izjavila je da će država stvoriti uslove za veće učešće žena u oblasti informacionih tehnologija (IT) u kojoj se očekuje da do 2020. bude otvoreno oko 50.000 novih radnih mesta u Srbiji.

"Uslovi koje stvaramo omogućiće da žene budu prepoznatljivije u ovoj oblasti", rekla je ona na otvaranju Samita ženskog liderstva u oblasti digitalizacije i tehnoloških inovacija u Beogradu.

Istakla je da je napravljen iskorak u po pitanju učešća žena u toj oblasti, ali da to nije dovoljno. "Od svih upisanih na našim fakultetima u IT oblasti samo 20 odsto su žene, a od toga 28 odsto njih završi fakultet, što nije dovoljno", kazala je Mihajlović.

Istakla je da se samo zajedničkim radom vlade, nevladinog sektora, privrede i fakulteta može ostvariti veće učešće žena i stvoriti bolji uslovi da one doprinosu razvoju IT sektora.

Poručila će ženama koje žele da se bave poslovima u IT i drugim oblastima da budu hrabre jer je to uslov za sve drugo, pre svega da se obrazuju i rade na sebi "jer pitanje znanja nije samo pitanje moći već i stvaranje širokih pogleda na to šta može da se uradi u životu".

Izvor: N1

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!