Razvoj

“Microsoft” opet drugi na listi tržišno najvrednijih kompanija u SAD

Najveći svetski proizvođač softvera “Microsoft” smenio je tehnološkog diva “Amazon” s drugog mesta na listi američkih kompanija s najvećom tržišnom vrednošću jer je prošle nedelje cena deonice “Microsofta” porasla, a “Amazona” oštro pala.

Nakon što je Amazon.com u petak izvestio o slabijim poslovnim rezultatima u trećem tromesečju nego što su analitičari očekivali, cena deonice tog tehnološkog diva potonula je na Wall Streetu gotovo 8 odsto.

To je njen najveći dnevni pad u poslednje tri godine, pri čemu je tržišna vrednost Amazon.coma pala za otprilike 65 milijardi dolara, na 805 milijardi.

S druge strane, cena deonice “Microsofta” porasle je od srede, kada je izvestio o boljim nego što se očekivalo kvartalnim rezultatima, više od 4 odsto, pa je tržišna vrednost te kompanije dostigla 823 milijarde dolara.

Tako se “Microsoft” vratio na drugo mesto liste najvrednijih kompanija u SAD-u, nakon što mu je to mesto Amazon preuzeo u aprilu ove godine, prenosi Seebiz.

Prvo mesto na toj listi i dalje drži “Apple”, a tržišna vrednost tog proizvođača pametnih telefona iPhonea kreće se od septembra ove godine iznad 1.000 milijardi dolara.

Nakon pada cene deonice “Amazona”, osnivač i šef te kompanije Jeff Bezos siromašniji je za koju milijardu dolara, dok je bogatstvo osnivača “Microsofta” Billa Gatesa poraslo.

Na listi najbogatijih ljudi u svetu časopisa Forbes, objavljenoj u martu, Bezos je bio na vrhu s procenjenom imovinom od 112 milijardi dolara, dok je Gates bio drugi s 90 milijardi.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!