Razvoj

“Microsoft” – najvrednija svetska kompanija

Kompanija “Microsoft” je pretekla “Apple” po tržišnoj kapitalizaciji.

Tako je postlao najvrednija svetska kompanija čijim se akcijama trguje na berzi, pošto je izveštaj o poslovaju američkog proizvođača ajfona izneverio očekivanja.

Na trgovanju na Vol stritu “Microsoft” je imao tržišnu kapitalizaciju u iznosu od 2,45 biliona dolara, dok je “Apple”-ova iznosila oko 2,41 biliona dolara.

Kompanija “Apple” je izvestila da je od jula do septembra, što je četvrti kvartal u kompanijskoj fiskalnoj godini, ostvarila prihode u iznosu od 83,4 milijarde dolara zbog problema u lancu snabdevanja. Na Vol stritu se predviđalo da će iznositi 84,3 milijarde.

Mada je Eplova prodaja ajfona porasla za 47 posto u odnosu na prethodnu godinu, i ona je podbacila u odnosu na očekivanja analitičara, prenosi B92.

S druge strane, “Microsoft” je ovih dana objavio da je ostvario za 22 posto veće prihode tokom svog prvog fiskalnog kvartala u odnosu na isti period prošle godine, što je bio najbrži rast od 2018. godine.

“Microsoft”-ove akcije su na trgovanju skočile za skoro 47 posto, dok su “Apple”-ove porasle za oko 11 procenata.

“Apple” je prva kompanija na svetu koja je dostigla tržišnu kapitalizaciju od 1,0 bilion dolara 2018. godine, i prva koja je probila nivo od 2,0 biliona dolara prošle godine.

“Microsoft” je prošle godine uspeo nakratko da nadmaši “Apple” po tržišnoj kapitalizaciji, pošto je pandemija izazvala haos u lancima snabdevanja, a u junu ove godine je dostigao tržišnu vrednost od 2.000 milijardi dolara nakon što je prvi put u poslednjih pet godina objavio prvo veliko ažuriranje svog Windows programa.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!