Berza

Metronom – nova digitalna valuta, koja preti da pomuti slavu Bitkoina

Metronom je prva kriptovaluta, koja će moći da se koristi između više blockchainova i tako rešava problem korisnika, koji žele da se prebace sa jednog blockchaina (recimo bitkoina) na drugi.

Džef Garzik, jedan od nekolicine ključnih programera, koji su pomogli izgradnju osnovnog softvera za bitkoin, poznatog kao blockchain, uvideo je njegove nedostatke i odlučio da napravi bolju digitalnu valutu.

U pitanju je Metronom i kaže da će to biti prva digitalna valuta, koja će moći da se koristi između više blockchainova. Na primer, novčići koji se koriste na aplikacijama na Ethereum blockchainu će moći da se presele na Ethereum Classic pre nego što ’skoče’ na Ktum ili Rootstock, koji povezuje blockchain bitkoina.

Mobilnost označava mogućnost da ako jedan blockchain ’odumre’, kao rezultat sukoba između programera ili slabe upotrebe, vlasnici metronoma mogu da pomere svoje skladište na drugo mesto. To bi trebalo da pomogne digitalnim monetama da zadrže vrednost i da obezbedi njihovu dugovečnost, rekao je Garzik. Metronom će biti predstavljen na konferenciji "Novac 20/20" u Las Vegasu.

"Institucionalni investitori treba da budu veoma uzbuđeni ovim vestima. Izgradili smo hiljadugodišnju kriptovalutu, koja treba da traje", rekao je Metju Roszak, drugi suosnivač Bloq-a i predsednik „Komore za digitalnu trgovinu“.

Ovakav sled okolnosti je razlog za brigu za mnoge digitalne valute. Razmimoilaženje mišljenja programera i pristalica i sporo uvođenje poboljšanja na blockchainu bitkoina su uticali da se ograniči njihova upotreba. Pored toga, i bitkoin i njegov glavni rival, ethereum, su se već podelili na nekoliko verzija.

Novi blockchainovi se pokreću svakog meseca, stvarajući neizvesnost za investitore i dovodeći do oscilacija u cenama kriptovaluta. Naime, iako je bitkoinova cena ove godine skočila skoro šest puta, vrednost njene izdvojene verzije, bitkoin gotovine, je od nastanka u julu, opala za 23 odsto.

Dok pokušava da izbegne neke od ovih izazova, metronom će, ipak, morati da se suoči sa sopstvenim izazovima. Naime, ova kriptovaluta počinje svoj razvoj sa 0 korisnika, u poređenju sa 35 miliona aktivnih korisnika bitkoina na mesečnom nivou. Prema CoinMarketCap-u, postoji više od 1.100 tokena i valuta koje se takmiče na digitalnom tržištu za pridobijanje korisnika. Token će najpre biti izdat na ethereumu, a podrška za ethereum klasik i druge blockchainove se očekuje u roku od svega nekoliko meseci.

Metronom će biti kreiran i podržan od strane autonomnog softvera, koji se ne može menjati, jer nije ni pod čijom kontrolom. Ovaj softver će ponuditi metronom na aukciji u decembru, a zatim nastaviti da boostuje cenu nove valute. Ostatak projekta će biti otvoren za javnost, tako da će svi imati mogućnost da naprave aplikacije bazirane na metronomu.

Bloq će obezbediti razvojne alate za korporativne korisnike. Svi koji su učestvovali u kreiranju i promociji kripto valute će zadržati 2 miliona metronoma novčića, od početne ponude od 10 miliona, koji će biti prodati na aukciji u decembru. Na svakih 24 sata, zalihe će biti uvećane za 2.880 novih novčića.

Metronom zaobilazi problem, sa kojim se suočavaju korisnici, koji žele da se prebace sa jednog blockchaina (recimo bitkoina) na drugi. Problem je u tome što ti korisnici moraju da prodaju svoje bitkoine u online razmeni, a zatim da kupe novčiće druge kriptovalute, što uključuje davanje naknade za razmenu i uvećava rizik od gubitka vrednosti valute, koje se odriču. Sa metronomom, korisnici neće biti prinuđeni da to rade.

Vlasnici metronoma će primati digitalni račun (isečak) za uklanjanje novčića iz jednog blockchaina, a zatim će poslati potvrdu drugom blockchainu, na osnovu čega dodaju metronome na svoj račun.

 

Izvor: Bloomberg

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!