Društvo

MESEC FRANKOFONIJE U SRBIJI 2024.

Frankofone ambasade i predstavništva u Srbiji, u saradnji sa srpskim kulturnim i obrazovnim institucijama, obeležavaju Mart – Mesec frankofonije organizovanjem tribina, izložbi, koncerata, filmskih projekcija, predstava, radionica, pričaonica...

Srbija je pridružena članica Međunarodne organizacije Frankofonije, koja obuhata 88 država,  u kojima živi preko milijardu stanovnika. Ova organizacija veoma aktivno radi na promociji francuskog jezika, ali i na isticanju značaja višejezičnosti i kulturne raznovrsnosti. Njeni prioriteti su promocija mira, demokratije i ljudskih prava, kao i razvoj ekonomske saradnje u cilju održivog razvoja.

Posebna pažnja u okviru ove organizacije pridaje se pravima ženam, tako da ne iznenađuje što će ove godine Mesec frankofonije zvanično biti otvoren  na Dan žena, u Palati Srbije, 8. marta, u prisustvu visokih predstavnika Republike Srbije, predstavnika Grupe frankofonih ambasadora i brojnih zvanica (uz pozivnicu) koji svojim zalaganjima u raznim oblastima doprinose širenju frankofonije u Srbiji. Na otvaranju će tom prilikom, nakon zvaničnog obraćanja diplomata, o Frankofoniji govoriti Žan-Noel Žanene, francuski istoričar, novinar i bivši ministar, specijalista za istoriju politike, kulture i medija.

Svima su već znane manifestacije za mlade koje su postale zaštitni znak Meseca Frankofonije – Takmičenje u pevanju na francuskom (polufinala 9. marta u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, finale 31. marta u Nišu), Frankofoni diktat (12. i 13. mart), Frankofoni horizonti (posete frankofonim ambasadama) neće izostati ni ove godine.

I pre zvaničnog otvaranja, a tokom čitavog marta, pa i duže, svi ljubitelji francuskog jezika i kulture pozvani su da prisustvuju događanjima. Tu je pre svega raznovrstan tribinski program:

U Kulturnom centru Grad 7. marta biće održana prva debata u okviru ciklusa Francusko-srpski razgovori o medijima. Razgovor, čija će tema biti Senzacionalizam i tabloidi u Francuskoj i Srbiji, vodiće Žan-Noel Žanene, istoričar medija, Snježana Milivojević, profesorka Beogradskog univerziteta i Ljubica Gojgić, novinarka i urednica na RTV Vojvodine.

Na ovogodišnjem programu biće reči i o Uneskovoj listi svetske kulturne baštine. Srbija ima mnoge lokalitete koji zavređuju da u nju budu uvršteni. Tim povodom Francuski institut u Srbiji i Grad Niš organizuju posetu dvojice stručnjaka, savetnika za Misiju Nica Kulturna Baština, koji će govoriti o primeru kulturnog nasleđa Nice, o neophodnim zalaganjima koja su je dovela na Uneskovu listu, i o svim prednostima koje jedan takav položaj donosi. O ovome će govori u utorak 12. marta najpre u Nišu, u Gradskoj kući, a potom u Beogradu, od 18.30 u Narodnom muzeju Beograda. Ulaz je slobodan, a prevod obezbeđen.

Izdavačke kuće Prelom FMK knjige, uz podršku Francuskog instituta u Srbiji, organizuju razgovor o čuvenom francuskom piscu i političaru, poreklom sa Martinika, Eme Sezeru i njegovom značaju za frankofoniju i dekolonizaciju, kao i o njegovim vezama sa Jugoslavijom, u sredu 27. marta u 18 sati u Francuskom institutu u Beogradu. Uvod u razgovor biće projekcija dokumentarnog filma Martinska-Martinik, koji govori o prijateljstvu Eme Sezera i zagrebačkog romaniste i lingviste Petra Guberine. Reditelj pomenutog filma, Lorens Kiru, Kenijac koji već decenijama živi i radi u Zagrebu,  učestvovaće u razgovoru sa Stevanom Bradićem, Aleksandrom Perišić i Aleksom Nikolićem (na srpsko-hrvatskom).

Ambasada Kanade u Srbiji učestvuje u ovogodišnjoj manifestaciji predstavljanjem dela čuvene književnice Elen Dorion, koju na srpski objavljuje izdavačka kuća Prometej iz Novog Sada, u čijoj galeriji će biti organizovan ovaj program 7. marta. Kanađani takođe učestvuju na Beogradskom festivalu igre, na kome nastupa trupa Kidd Pivot 14. i 15. marta, u Beogradu. Trupa Kidd Pivot iz Vankuvera, na čelu sa koreografkinjom i rediteljkom Kristal Pajt, stvorila je revolucionarne, nagrađivane produkcije Betroffenheit i Revizor. Nastupiće sa predstavom Skupština,  koja obećava prepoznatljivu duhovitost i inovativnost ove slavne trupe. Ništa manje neće biti interesantan kanadski film Pomoz bog, kučko – mizoginija u savremenom dobu, koji će biti prikazan u Novom Sadu.

Švajcarci će se ove godine predstaviti koncertom rok grupe Hubris. Grupa, koja je osnovana 2015. godine, već ima četiri albuma i milione pregleda i slušanja na svim internet platformama. Turneju su započeli 2019. godine i već posetili SAD, Australiju, Indiju, jugoistočnu Aziju i mnoge delove Evrope. Ovo je prvi put da kvartet nastupa u Srbiji. Koncert kombinuje umirujuće tonove sa moćnim i brzim rok zvukom. Ljubiteljima filma pak, ambasada Švajcarske pružiće užitak da pogledaju muzičku komediju Fransoa-Kristofa Marzala Zvuk bubnjeva, u Jugoslovenskoj kinoteci 1. aprila.

Ambasada Rumunije u Republici Srbiji za Mesec frankofonije predlaže dva filma. Sloboda, produkcija iz 2023. (premijerno prikazana u Srbiji i na Zapadnom Balkanu), koja u zadivljujućoj priči prikazuje niz događaja koji su se odigrali u Sibiuu u decembru 1989. tokom revolucije u Rumuniji. Silazimo na prvoj, film koji duhovito prikazuje kako putnici zaglavljeni u metrou zaustavljenom između dve stanice pokušavaju da prevaziđu svoje razlike kako bi ponovo otkrili svoju zajedničku ljudskost.

Mladi članovi Društva prijatelja Francuske pripremaju muzičko-poetsko veče u ponedeljak 11. marta u 18 sati u beogradskom Parobrodu.  Izvodiće muziku Erika Satija i govoriti stihove Pola Žeraldija.

Frankofonski centar univerziteta u Beogradu poziva na dva predavanja koja će biti priređena u Univerzitetskoj biblioteci Beograda – prvo je O modernosti Mišela de Montenja, koje će 14. marta održati Jelena Novaković, profesorka Beogradskog univerziteta, a drugo O ulozi državnih i pravnih aktera o promovisanju srpske kulture u Francuskoj u periodu od 2013. do 2017. godine, koje će održati politikolog Marko Nikolić, 20. marta.

Beogradski festival igre će za ovogodišnje izdanje beogradskoj publici predstaviti tri francuske predstave: Neuhvatljiva tačka odlaganja – Joan Buržoa,  Zvona i čini Viktorije Tjere Čaplin i Aurelije Tjere I Sol invictus trupe Ervea Kubija.

Galerija Matice srpske u Novom Sadu i ove godine pripremila je program kojim ističe frankofone sadržaje iz svoje bogate kolekcije : Izložbom Inspirisani Francuskom (22-26. mart) obuhvaćena su dela srpskih modernista nastala u međuratnom periodu, kao i dela iz prvih posleratnih godina. Platna umetnika poput Save Šumanovića, Bogdana Šuputa, Petra Dobrovića, Milana Konjovića, Peđe Milosavljevića, Ljubice Cuce Sokić, Lazara Vozarevića, Miće Popovića i skulptorskih dela Đorđa Jovanovića, stoje kao trajna svedočanstva načina na koji su ovi „pariski gosti“ doživeli prestonicu umetnosti, kao i načina na koji su svojim umetničkim angažmanom doprineli jačanju srpsko-francuskih veza. U okviru izložbe Inspirisani Francuskom, u Galeriji Matice srpske održaće se dvomesečni ciklus kreativnih radionica za decu i tinejdžere pod nazivom Začarni magijom Pariza.

Univerzitet u Novom Sadu organizuje predavanje o književnici Elzi Triole, koje će održati Velimir Mladenović, dok Univerzitet u Kragujevcu organizuju razgovore o francuskom nobelovcu Le Kleziou, o kvebečkoj književnici Neli Arkan, kao i razgovor sa srpskim pesnikom Marjanom Čakarevićem, povodom Svetskog dana poezije. Biće upriličeno u veče francuskih šansona uz čitanje poezije Žaka Prevera.

Univerzitet u Nišu priprema razgovore o francuskim književnim klasicima, ali i o savremenim piscima, kakav je Gijom Muso. Biće i razgovora o modi kao zaštitnom znaku Francuske,  koje će voditi modna dizajnerka Svetlana Jaćović, a neće izostati ni pozorišne radioncie za profesore francuskog, pričaonice i kvizovi …

Sport će takođe biti zastupljen u godini kada nas očekuju Letnje Olimpijske igre u Parizu. Francuski institut u Beogradu prirediće u svojoj galeriji izložbu (14. mart – 4. april) o velikom košarkaškom treneru Božidaru Maljkoviću koji je značajan deo svoje karijere izgradio u Francuskoj, a u Nišu će pak 6. marta biti održana konferencija o ulozi nauke, a posebno inovacija u oblasti sporta.

Olimpijski komitet Srbije obeležiće 17. aprila početak odbrojavanja sto dana do održavanja Olimpijskih igara u Parizu i putovanja srpske sportske delegacije. Tim povodom, biće organizovana olimpijska i umetnička parada koja će se odigrati na potezu od hotela Moskva do Kalemegdana. Tog dana, publika će imati priliku da se upozna sa novim olimpijskim sportom, brejk densom, kao i da se u njemu oproba, učeći pokrete od srpskih i francuskih sportista koji će tom prilikom boraviti u Beogradu. 

Detaljan program Meseca Frankofonije 2024. nalazi se na sajtu Francuskog instituta u Srbiji, a možete ga videti i OVDE

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!