Finansijske usluge

Merkel i Makron podržali formiranje fonda od 500 milijardi evra za spasavanja EU

Zajedno s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, nemačka kancelarka Angela Merkel predložila je fond od 500 milijardi evra kako bi se pomoglo članicama EU.

Merkelova je sa Makronom predložila fond od 500 milijardi evra kako bi se pomoglo zemljama članicama Evropske unije koje su najteže pogođene pandemijom kovid-19, skrećući sa dugogodišnjeg kursa nemačke spoljne politike, piše Njujork tajms.

Ovim bi se omogućio transfer sredstava iz bogatijih zemalja onima kojima je najpotrebnije, i to novcem koji bi cela Evropska unija pozajmila zajedno, što su dva faktora koja odskaču od nemačkih "centralnih uverenja", kaže francuski ekonomista i bivši savetnik francuske vlade Žan Pisani Feri.

Predlog će biti uključen u plan koji je sačinila Evropska komisija, koji bi trebalo da bude završen do 27. maja.

Predlog je, kako se navodi u tekstu, jasno prepoznavanje pretnje koju je donela pandemija, čija se sveobuhvatna ekonomska posledica nije još osetila, i pokušaj da se prevaziđu produbljujuće podele u Evropskoj uniji - između štedljivog severa i opustošenog juga, između Brisela i centralnoevropskih autoritarnih vlada - oko načina kako da se reaguje, prenosi B92.

Razapeta između siromašnijih južnih država koje je virus najteže pogodio, poput Italije i Španije, koje žele evropsku podršku u vidu grantova, i bogatijih severnih država koje umesto toga odbacuju kolektivni dug i favorizuju kredite, Komisija se našla u nezavidnoj situaciji.

Neizbežni su dugi pregovori pre nego što države članice konačno jednoglasno usvoje bilo koji predlog, ali dobro upućene evropske diplomate veruju da će konačni rezultat, uprkos protivljenju Austrije, Švedske, Danske i Holandije, verovatnije biti favorizovanje grantova umesto kredita, uz otplatu bilo kojeg novog evropskog duga posle 2027. godine.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!