Trgovina

Merkator prodaje trgovačke centre da izmiri dugove

Slovenački trgovinski lanac Merkator započeo je prodaju 16 velikih trgovačkih centara, od čega osam u Sloveniji, četiri u Hrvatskoj, a ostatak u Srbiji i Bosni i Hercegovini, pišu slovenački mediji, navodeći da im je to potvrđeno u toj trgovinskoj kući.

Merkator namerava da do 2021. godine od prodaje nekretnina prihoduje oko 320 miliona evra, kako bi smanjio dug koji iznosi oko 850 miliona evra, prenosi Jutarnji list.

Na listi za prodaju su i Super Konzum u Zagrebu i Mercator Šiška u Ljubljani, koji su uvršteni među 15 najboljih trgovina u svetu po preporuci IGD, vodeće strukovne organizacija u oblasti trgovine, koja je prošle godine objavila popis od petnaest trgovačkih centara u svetu koje u 2017. treba posetiti.

Jutarnji navodi da iz Agrokora nije uspeo da dobije dodatni komentar o prodaji nekretnina Merkatora koji je do sada iznajmljivao Konzumu prodajni prostor, ali da saznaje da te prodajne transakcije neće ugroziti Konzum ni zaposlene u njemu, odnosno da će Konzum i Merkator nastaviti da posluju u tim objektima i nakon prodaje, uz tržišne uslove najma.

Čak i ako Konzum ne kupi te nekretnine, što nije baš izgledna opcija, i dalje će nastaviti da ih unajmljuje po tržišno prihvatljivim opcijama i neće doći do ugrožavanja tog maloprodajnog lanca, neslužbeno doznaje Jutarnji.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!