Propisi

“Merkator” postaje ruski?

Okružni sud u Ljubljani potvrdio je žalbu “Sberbanke” i odbacio valjanost “Lex Agrokora” za Sloveniju. Na taj način, ruska banka će moći da zatraži “Merkator” u zamenu za dug “Agrokora”.

“Lex Agrokor”, po kom su hrvatske vlasti preuzele upravljanje velikim dugovima koncerna “Agrokor”, prema mišljenju Okružnog suda u Ljubljani, ne poštuje načelo jednakog tretmana poverilaca.

Način sprovođenja restrukturire “Agrokora”, koji je izabrala Hrvatska - takozvana materijalna konsolidacija - izjednačava poverioce, koji su u različitim položajima.

Prema ” Lex Agrokoru”, poverioci, koji imaju potraživanja prema bolje stojećim delovima “Agrokorovog” konglomerata, bili bi plaćeni slabije nego inače, a oni koji imaju potraživanja od loših firmi u okviru koncerna biće plaćeni bolje nego što bi bili inače.

Ovo je u suprotnosti sa slovenačkim stečajnim zakonom, i zato što “Agrokor” ima poverioce i imovinu u Sloveniji, Okružni sud u Ljubljani nije prepoznao valjanost “Lex Agrokora” za Sloveniju, prenosiTanjug.

Sud je prihvatio odluku na osnovu žalbe ruske “Sberbanke”. “Sberbanka” je “Agrokorov” poverilac i traži da dobije deonice “Merkatora”, koji je među onim delovima “Agrokora”, koji rade bolje.

Ukoliko bi u Sloveniji važio “Lex Agrokor”, vanredni upravnik hrvatskog kocerna Ante Ramljak bi mogao da proda “Merkator” i da prihod podeli svim kreditorima, kaže za “Dnevnik” profesor na ljubljanskom Pravnom fakultetu Miha Juhart. Sada je najverovatnije da će “Sberbanka” pokušati da stekne veći deo “Merkatora” na sudu. Ranije je “Sberbanka” preuzela 18,53 odsto akcija u vlasništvu “Agrokorove” holandske kompanije “Agrokor B. V.”

Žalbu protiv “Lex Agrokora” u Sloveniji uložila je slovenačka vlada, ali je sud zbog nedostatka pravnog interesa odbio. Vlada je tvrdila da bi “Lex Agrokor” imao negativan uticaj na suverenitet, sigurnost ili javni interes Slovenije. "U svakom slučaju, cilj koji smo postavili smo postigli", izjavio je za agenciju STA ministar privrede Slovenije Zdravko Počivalšek. "Odluka suda, po mom mišljenju, omogućava stabilizaciju “Merkatora” na brži i efikasniji nacin", dodao je on.

Rekao je da o budućim potezima “Sberbanke” ne može govoriti, ali je priznao da će sada poverioci “Agrokora” moći da zahtevaju plaćanja iz “Agrokorovog” udela u “Merkatoru”.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!