Trgovina

Mercator-S postao prvi „zeleni“ trgovinski lanac u Srbiji

IDEA, Roda i Mercator objekti prve su prodavnice u Srbiji koje koriste električnu energiju koja je u potpunosti dobijena iz obnovljivih izvora.

Mercator-S se u cilju održivog poslovanja i zaštite životne sredine odlučio ka značajnom iskoraku – postao je prvi „zeleni“ trgovinski lanac u Srbiji, što znači da koristi električnu energiju Elektroprivrede Srbije koja je u potpunosti dobijena iz obnovljivih izvora.

IDEA, Roda i Mercator prodavnice širom Srbije će na ovaj način značajno doprineti zaštiti životne sredine, jer će u 2024. godini smanjiti emisiju ugljen-dioksida za 33%, a u 2025. godini za čak 50%.

Prelazak kompanije Mercator-S na korišćenje električne energije koja je dobijena iz obnovljivih izvora deo je ESG strategije Fortenova Grupe u cilju stvaranja održive budućnosti. Kompanija je još 2021. godine postavila pametne prese za reciklažu limenki u 10 odabranih IDEA i Roda prodavnica, čime se od prve postavljene prese, pa do danas, recikliralo skoro 50.000 limenki. Pored reciklaže, Mercator-S je pokrenuo i projekat kompostiranja, koji ima za cilj da smanji količine deponovanog otpada. Tako je pokrenut pilot projekat u 16 odbaranih IDEA prodavnica iz kojih je tokom samo jedne godine kompostirano više od 35 tona organskog otpada i dobijeno 6 tona komposta.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!