Žensko preduzetništvo

„Mentorskom šetnjom“ završen sedmi i najavljen novi ciklus projekta „podeli svoje znanje“

Tradicionalna „Mentorska šetnja“ održana je proteklog vikenda u Beogradu, kako bi bila skrenuta pažnja na žensku solidarnost i značaj mentorstva za osnaživanje žena u Srbiji.

Centralnim ulicama prestonice prošetalo je više od sedamdeset mentorki i učesnica programa „Podeli svoje znanje“, mladih žena, budućih liderki, uspešnih žena iz oblasti biznisa, javnog života, kulture i nevladinog sektora.

One su ujedno najavile i novi ciklus mentorskog programa „Podeli svoje znanje“, kroz koji mlade žene na početku karijere već sedam godina koriste mogućnost da dobiju nova znanja i veštine od mentorki koje su stručnjakinje i liderke u različitim profesijama. U programu je proteklih godina učestvovalo 170 mentorki, među kojima su Brankica Janković, Mirjana Karanović, Ana Sofrenović,  Aja Jung, Nevena Petrušić, Sonja Liht, Sonja Stojanović Gajić, Milena Dragičević Šešić,  Tanja Miščević, Gordana Čomić, Andrea Brbaklić i druge. 

„Podrška izgradnji uspešnih žena i jačanje njihovog položaja i ekonomske nezavisnosti neophodno je u društvu koje teži da postane evropsko, a mentorski rad kao mehanizam podrške daje odlične rezultate uz mala ulaganja. Program i koncept su bazirani na volonterizmu i entuzijazmu mentorki i polaznica, a njihova spremnost i posvećenost su ključni faktor uspeha“, poručila je Svetlana Stefanović, menadžerka programa iz Evropskog pokreta u Srbiji.

Nakon šetnje, u Kulturnom centru „Grad“ organizovana je svečana dodela sertifikata za uspešno pohađanje programa. Mentorke i učesnice programa sa prisutnima su podelile zašto je mentorski rad značajan za profesionalni i lični razvoj, kao i koliko je njima lično značilo učešće u programu „Podeli svoje znanje“. Druženje je nastavljeno uz koncert učesnica „Rok kampa za devojčice“.

„Koristi i dobiti od mentorskog programa mogu biti višestruke, samo ukoliko se pružene prilike iskoriste na pravi način. Mentorstvo može poslužiti kao dobra platforma i osnova za uspostavljanje mreže poznanstava uz pomoć koje se ojačavaju veze i razmena iskustava i podstiče razmena i deljenje znanja“, rekla je Anđelka Janković, alumnistkinja programa.

U toku je konkurs za novu generaciju polaznica koje žele mentorsku podršku uspešnih koleginica. Sve žene koje su zainteresovane da se usavršavaju uz mentorsku podršku, mogu se do kraja novembra prijaviti na konkurs za novu generaciju, a svi detalji se nalaze na stranici Evropskog pokreta u Srbiji. Program posebnu podršku daje preduzetnicama u poljoprivredi i Romkinjama.

Prva „Mentorska šetnja“ u Srbiji organizovana je 2008. godine u Beogradu i do sada je održano 14 šetnji u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kraljevu i Valjevu, sa više od 600 učesnica.

Program osnaživanja žena „Podeli svoje znanje“ partnerski sprovode Evropski pokret u Srbiji, ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Misija OEBS-a u Srbiji i Erste Banka.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!