Finansijske usluge

Međunarodna konferencija „xCEEd 2018“ okupila finansijsku elitu u Beogradu

Promocijom internog korišćenja prve srpske kriptovalute "xCEEdium", u Beogradu je počela Međunarodna konferencija o digitalnoj transformaciji i inovacijama u finansijskom sektoru "xCEEd 2018".

Konferenciju je podržala Vlada Srbije, a prisustvuju predstavnici kompanija koje do sada nisu poslovale u ovom delu Evrope.To su ključni inovatori i lideri u FinTech industriji iz 11 zemalja, koji smatraju da Srbija može biti FinTech lider u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Direktor Kancelarije za IT i elektronsku upravu Mihajlo Jovanović je rekao da je digitalizacija jedan od prioriteta Vlade Srbije i da Kancelarija prati sva nova zbivanja u svetu po pitanju "blokčejn" tehnologije i kriptovaluta.

„Srbija džinovskim koracima ide u pravcu potpune digitalizacije, za šta stvaramo materijalne uslove, kadrove i zakone koji će dovesti do liderske pozicije naše zemlje u toj oblasti. Donet je zakon o digitalnim plaćanjima u devizama. Novina je da će od jeseni biti moguće instant plaćanje noću, praznikom i vikendom, a novac će na računu biti vidljiv za svega desetak minuta. To omogućava građanima da direktno sa svog računa u banci daju direktan nalog za prenos sredstava recimo prodavaca. Ovaj način daje mogućnost plaćanja bez prenosa sredstava".

Jovanović je naglasio je moramo kao zemlja da budemo oprezni i vodimo računa da se odgovarajućom regulativom zaštiti domaće finansijsko tržište, što i radi NBS.

Ovogodišnji "Fin tek" je u znaku britanskih firmi, jer je London još uvek neprikosnoveni centar finansijskih tržišta.

"Ovaj skup je značajan ne samo za Srbiju i Britaniju već i za širi region. Svedoci smo drastičnih promena u IT revoluciji. To je veliki potencijal za saradnju stručnjaka dve zemlje. I vaša Vlada čini napore da stvori zakonski okvir kako bi se ta oblast još brže razvijala", istakla je zamenik šefa misije Ujedinjenog Kraljevstva u Srbiji Trejsi Galager.

Direktor kompanije „Paneleven“ i osnivač "xCEEd" Pavle LJujić je rekao  da je ovo "prva na planeti konferencija koja je napravila svoju kriptovaluta na otvorenom blokčejnu".

Kriptovalute su menjale konvencionalan novac u posebno dizajniranom Gift Shopu konferencije u kome su učesnici trošili svoje xCEEdiume.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!