Razvoj

Među naučnim istraživačima - 51,4 odsto su žene

Povodom Međunarodnog dana žena i devojaka u nauci potrebno je istaći važnost većeg uključivanja žena u svet nauke, tehnologije, inženjerstva, kao i podizanja svesti u društvu o tome, jer podrška ženama i devojkama u nauci ima efekte daleko izvan rodne ravnopravnosti.

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije Maja Gojković izjavila je, povodom Međunarodnog dana žena i devojaka u nauci, da su žene odigrale ključnu ulogu u naučnom napretku čovečanstva, uprkos tome što su se kroz istoriju suočavale sa sistemskim preprekama i rodnom diskriminacijom.

„Setimo se Ejde Lavlejs koja je još 1843. napisala ono što mnogi smatraju prvim kompjuterskim programom. Ili Marije Kiri koja je do danas jedina osoba koja je dobila Nobelovu nagradu za dve različite discipline – hemiju i fiziku. Možda i najbliži primer nama, ženama na Balkanu, predstavlja Mileva Marić. Srpska fizičarka i matematičarka, prva supruga Alberta Ajnštajna, žena kojoj nikada nisu odata priznanja za doprinos koji je pružila nauci”, navle je ministarka Gojković.

Ona je uklazala da se danas beleži znatno veći broj žena u oblastima nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike, kako u akademskim tako i u poslovnim krugovima. Međutim, posmatrano na globalnom nivou, rodna ravnopravnost u nauci i dalje nije postignuta.

“I danas naučnice retko dobijaju priznanja za svoja postignuća, samo tri odsto Nobelovih nagrada za nauku ikada je dodeljeno ženama. Svega 11 odsto žena je na pozicijama viših istraživača koji vode projekte u Evropi. Usled dodatnih opterećenja i neplaćenih kućnih poslova, naučnice objavljuju manje radova, dobijaju manje novca za istraživanje i sporije napreduju u karijeri. S druge strane, možemo biti ponosni na činjenicu da žene u Srbiji u većem procentu završavaju fakultete, a u većini su i među doktorima nauka, 57 odsto. Među zaposlenima u oblasti istraživanja i razvoja, žene su zastupljene sa 51 odsto. Gotovo isti procenat je među naučnim istraživačima - 51,4 odsto su žene", rekla je Gojković.

„Ne možemo se nadati da ćemo postići ciljeve održivog razvoja, okončati siromaštvo i zaštiti našu planetu sa perspektivom i razmišljanjima samo polovine stanovništva sveta. Svako od nas može igrati ulogu u zatvaranju rodnih podela i diskriminacije, prkoseći predrasudama i stereotipima i ohrabrujući žene i devojke da napreduju u nauci i tehnologiji. Čineći to, ne samo da osnažujemo žene i devojke, već stvaramo bolje sutra za sve nas", zaključila je predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!