Društvo

Matica srpska obeležila 175 godina od osnivanja

Svečanom sednicom obeležena je važna godišnjica Galerije Matice srpske, najstarijeg nacionalnog umetničkog muzeja u Srbiji.

kulturnog identiteta. U tom svetlu, izuzetno je važno što Galerija Matice srpske danas nije samo čuvar istorije umetnosti i srpskog naroda, već i jedna od najaktivnijih ustanova na domaćoj i regionalnoj kulturnoj sceni“, napomenula je ministarka kulture I informisanja Maja Gojković i dodala da je to muzej koji pažljivo čuva dragoceno kulturno nasleđe i marljivo se trudi da ga prenese na sadašnje i buduće generacije, te da se  stvara utisak da tu umetnička dela žive svoj novi život, približavajući uglednu prošlost današnjici i stvarajući uslove za bolju sutrašnjicu.

Prema rečima ministarke kulture i informisanja kroz kolekciju Galerije, koju čine dela od 16. veka do danas, može se videti veran prikaz nastanka i razvoja umetničke scene, i u isto vreme turbulentne istorije srpskog naroda.        

„O tome govore i brojna remek-dela istaknutih umetnika kao što su Katarina Ivanović, Đura Jakšić, Paja Jovanović, Uroš Predić, Sava Šumanović, Milan Konjović, Petar Lubarda i mnogi drugi. Zahvaljujući njima i ostalim segmentima svoje kolekcije, Galerija Matice srpske svrstava se među najistaknutije i najprepoznatljivije muzeje u regionu“, izjavila je Gojković ukazujući na jedinstvenost te ustanove, koja se ogleda i u tome što čak trećinu kolekcije čine pokloni i zaveštanja, uobličeni u poklon-zbirke koje nose imena svojih darodavaca.

„Lepu tradiciju darivanja i zaveštanja, koju je započeo veliki dobrotvor Sava Tekelija i na osnovu koje je i nastao ovaj muzej, trebalo bi što više afirmisati u savremeno doba. Da dosledno prati viziju svojih osnivača, Galerija je dokazala i time što je jedan od pionira obnove zadužbinarstva u našoj zemlji“, rekla je ministarka kulture i informisanja.

Foto: Mladen Sekulić

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!