Društvo

Marijana Kolarić imenovana za direktora Muzeja savremene umetnosti u Beogradu

Marijana Kolarić, istoričarka umetnosti i kustoskinja imenovana je na sednici Vlade Srbije za direktora Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

Kolarić je jedna od osnivača  Galerije „Novembar“ u Beogradu, gde je umetnička direktorka i glavna kustoskinja. Od 2011. do 2015.  radila je na poziciji stručne saradnice za kulturu u Gradskoj upravi grada Pančeva, a istovremeno od 2010. do 2017. godine kao nezavisna kustoskinja organizovala nekoliko izložbi u Srbiji i inostranstvu sa posebnim interesovanjem za umetnost i umetničke prakse zemalja jugoistočne Evrope, kao i fenomene koji proizilaze iz aktuelnih društvenih dešavanja.

Članica je odbora 58. Oktobarskog salona – Beogradskog bijenala od januara 2019. Bila je selektorka i kustoskinja 17. bijenala umetnosti „SEE Art Gates: Stanja stvarnosti u Srbiji“ (2016) kao i kustoskinja izložbe „Voyage: Putovanje kroz savremenu srpsku umetnost“ u Muzeju kineske umetnosti (China Art Museum) u Šangaju od novembra 2017. do aprila 2018. godine.

Diplomirala je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na katedri za istoriju umetnosti 2010. godine.

UO Muzeja, Marijanu Kolarić ocenio je kao najozbiljnijeg i najkvalitetnijeg kandidata za obavljanje čelne pozicije u ovoj ustanovi nakon njenog predstavljanja Predloga kao strateškog dokumenta baziranog na obradi i unapređenju kolekcije, programskih sadržaja, ljudskih resursa, saradnje, publike i ostvarivanja sopstvenih sredstava.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!