Intervju

Marija Mitrović, direktorka programa filantropije Trag fondacije: Kompanije kroz svoje filantropske inicijative doprinose rešavanju važnih društvenih problema

„Kompanije postaju sve više svesne svoje dužnosti da uzvrate društvu i zato tome pristupaju na strateški način kako bi maksimizirali korist po zajednicu i proširili svoj društveni uticaj. Posebno su značajne donacije kompanija sa dugoročnim efektom, jer vode trajnim rezultatima koji će obuhvatiti veliki broj korisnika i učiniti društvo boljim mestom za život za sve njegove članove“, izjavila je Marija Mitrović, direktorka programa filantropije Trag fondacije koja je ove godine 17. put zaredom dodelila VIRTUS nagradu za filantropiju.

Koliko se promenio odnos prema filantropiji u poslednjih sedamnaest godina i u kojoj meri je VIRTUS nagrada doprinela širenju filantropske ideje u Srbiji?

Tokom proteklih godina nije samo došlo do stalnog porasta ulaganja u opšte dobro, već i do napretka u razumevanju koncepta filantropije. Utisak je da se sve više govori o filantropiji i da postoji veća spremnost na davanja. Širi je spektar oblasti za koje su građani spremni da daju. Svakako je važna činjenica da su se ohrabrili i uvideli da zajedničkom akcijom mogu da reše mnoga važna pitanja i da svaki doprinos, bez obzira na to koliko on bio mali ili veliki, vodi ka uspešnom postizanju filantropskih ciljeva širom zemlje. 

Takođe, sve veći broj kompanija se uključuje u filantropske inicijative, sada i manje kompanije i preduzeća razumeju značaj filantropije, ali i uviđaju efekte svog angažovanja, ne samo za izgradnju pozitivnog imidža u javnosti, već i za razvoj celokupne zajednice u kojoj posluju. Filantropija ne podrazumeva samo humanitarnu pomoć, već i širi koncept, što znači delovanje za opšte dobro kojim se ukazuje na probleme u društvu i doprinosi njihovom sistemskom rešavanju. Stoga nam je veliko zadovoljstvo što iz godine u godinu beležimo veće učešće poslovnog sektora u inicijativama u oblastima u kojima su potrebna dugoročna ulaganja, kao što su obrazovanje, zdravstvo i zaštita životne sredine, a nadamo se da će u narednom periodu ta podrška biti usmerena i na teme poput nauke, kulture i umetnosti, rodne ravnopravnosti i ljudskih prava. Mi verujemo da je značajnu ulogu u tom razvoju filantropske prakse u Srbiji imala i VIRTUS nagrada. 

Koliko je razvijen koncept društveno odgovornog poslovanja u sektoru malih i srednjih preduzeća? 

Sektor malih i srednjih preduzeća sve više razvija društveno odgovorne strategije, u okviru kojih realizuju filantropske aktivnosti, a inicijativa uglavnom potiče od samog vlasnika ili menadžera, koji zajedno sa zaposlenima redovno koordinišu različite vidove podrške, koja, predstavlja odgovor na goruće probleme i potrebe u zajednici. Takav slučaj je i sa ovogodišnjim dobitnikom VIRTUS Nagrade za malo i srednje preduzeće.  Naime, u preduzeću Homa Fine Dining and Bistrot vlasnici i zaposleni već dugi niz godina aktivno učestvuju u humanitarnim akcijama, volontirajući i donirajući odeću, hranu i druge proizvode ugroženim grupama stanovništva. Krajem prethodne godine, Homa tim je sproveo akciju organizacije ručka i na taj način donirao 40 obroka za zaposlene u Udruženju Liceulice. Ova akcija, koja je združila zaposlene Homa Bistroa i prodavce časopisa Liceulice, postala je inspiracija za dalje slične inicijative.

Koliko je važna saradnja poslovnog i civilnog sektora u oblasti filantropije?

Saradnja između poslovnog i civilnog sektora je u stalnom porastu, što je veoma značajno. Posebno su važni sadržaji i programi koje ova partnerstva nude, a produkt su zajedničkog delovanja. Dobar primer za to je i ovogodišnji dobitnik Nagrade za dugoročno partnerstvo između poslovnog i civilnog sektora Preduzeće DP Zaliv, koje već petnaest godina sarađuje sa udruženjem Plava ptica iz Kule, pružajući podršku deci i odraslima sa teškoćama u razvoju kroz seriju manifestacija "Novogodišnja čarolija". Tokom 2023. godine, kompanija je organizovala 15. tradicionalnu Čaroliju, pružajući ne samo program i zabavu, već i donaciju novogodišnjih paketića za decu i odrasle. Zaposleni u preduzeću učestvuju u organizaciji samog događaja, a broj doniranih poklona varira svake godine, krećući se između 120 i 150 paketića. Osim manifestacije „Novogodišnja čarolija", DP Zaliv servisira vozila Udruženja Plava ptica, a po potrebi obavlja i besplatan prevoz robe koja pristiže udruženju.  Mi se, u okviru Trag fondacije, trudimo da uvek podržimo ovakve inicijative i sigurno ćemo tako nastaviti i u budućnosti.

Koliki je značaj obnavljanja zadužbinarstva u Srbiji?

Srbija ima bogatu tradiciju dobročinstva i davanja u humanitarne i druge opštekorisne svrhe. Pre Drugog svetskog rata filantropija je negovana kroz kulturu zadužbinarstva, odnosno darivanja imovine, posebno u nepokretnosti, za ostvarivanje humanitarnih i drugih ciljeva od šireg značaja. Veliko nam je zadovoljstvo što se ta lepa tradicija nastavlja i danas, a kao vid podrške takvom dobročinstvu ove godine dodeljena je Specijalna nagrada za doprinos zadužbinarstvu Miodragu Kostiću, predsedniku i osnivaču kompanije MK Group, koji nije samo uspešan privrednik, već i posvećeni filantrop sa fokusom na pružanju podrške deci i mladima. Ovaj angažman inspirisao je osnivanje Zadužbine Miodraga Kostića, koja je otvorila Palatu nauke, prvi centar za istraživanje i popularizaciju nauke u Srbiji, a najveći u regionu. Vrednost inicijalnog zaloga Zadužbine od 25 miliona evra predstavlja jedan od najvećih pojedinačnih doprinosa filantropiji u regionu, koji istovremeno revitalizuje i tradiciju zadužbinarstva. Saradnja sa Elektrotehničkim fakultetom u Beogradu rezultirala je osnivanjem 19 kompletno opremljenih istraživačkih centara u okviru Palate nauke. Ova inicijativa, osim što pruža studentima i mladim naučnicima vrhunske uslove rada, takođe podstiče razvoj STEM oblasti i naučno istraživačkog rada.

Autor fotografije: Jakov Simović

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!