Trgovina

Maloprodajni lanci u svetu prihodovali 4,4 biliona dolara

Vodećih 250 maloprodajnih lanaca u svetu ostvarilo je u poslovnoj 2016. godini ukupne prihode od 4,4 hilajde milijardi dolara.

To predstavlja kombinovani rast od 4,1 odsto, pokazuje istraživanje konsultantsko-revizorske kompanije Dilojt (Deloitte) "Globalna snaga maloprodaje 2018".

"Svetska privreda je trenutno usred ciklusa relativno stabilnog rasta i povoljnih okolnosti. Evropa i Japan beleže ubrzani rast, Kina i SAD stabilizaciju, dok se na mnogim tržištima u razvoju beleži oporavak", objašnjava Žarko Mijović, partner u Dilojtu.

Pet najvećih maloprodajnih lanaca i dalje je na čelu lestvice, dok je preostalih pet bilo izloženo kombinaciji organskog rasta, preuzimanja i volatilnosti valutnih kurseva, pa sada prvih desetero na lestvici učestvuje u ukupnim prihodima 250 vodećih s 30,7 posto naspram prošlogodišnjih 30,4 posto.

Prvi put u četiri godine trgovina odećom i galanterijom gubi vidljivu prednost u rastu. Trgovci na malo iz sektora robe široke potrošnje su daleko najveći prema prihodima, koji prosečno iznose gotovo 21,7 milijardi američkih dolara, ali i najbrojniji (ima ih 135, što je 54 posto od vodećih 250, u čijim su ukupnim prihodima zastupljeni s dve trećine).

Udeo Evrope u 250 vodećih dodatno se smanjio, te su sada na lestvici 82 maloprodajne trgovine iz Evrope, za razliku od 85 u 2015. i 93 u 2014. godini, a jaz u odnosu na Severnu Ameriku sve je dublji. Ipak, uprkos sve manjem udelu, evropski trgovci na malo su najaktivniji u potrazi za prilikama za rast izvan matičnih tržišta.

Gotovo 41 posto ukupnih prihoda koje su ostvarili potiče iz inostranstva, a brojka je gotovo dvostruko veća od one koju su ostvarili svi na lestvici 250 vodećih.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!