Agro svet

Mali proizvođači teško do nove mehanizacije

U Srbiji je ove godine prodato 30 odsto poljoprivrednih mašina više nego prethodnih pet godina, navode u Poslovnom udruženju uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije.

Najznačajniji kupci su i dalje poljoprivredna gazdinstva sa više od 100 hektara obradivih površina i poljoprivredna preduzeća. Mali proizvođači i dalje teško dolaze do nove mehanizacije. 

Traktor Rakovica Stevana Pavkova iz Perleza proizveden je 1988. godine. Još uvek je u funkciji, jer je nedavno remontovan. Tako se, kaže Pavkov, većina malih poljoprivrednika snalazi i produžava vek mehanizaciji, jer ne može da se kreditno zaduži i priušti sebi nov traktor.

"Iz godine u godinu stalno se pominju krediti, a ljudi su već ušli u neke investicije i kredite. I evo, ova godina je bila sušna i sada je veliki problem kako da se isplate svi ti krediti", kaže Stevan Pavkov.

Postoji više vrsta kredita banaka za mehanizaciju, a kupovinu subvencionišu Pokrajinski sekretarijat i Ministarstvo poljoprivrede. Ratarima je najvažnije da rok otplate bude duži.

"Ipak, to još uvek nije dovedeno na nivo da bude pristupačno kao u okolnim zemljama. Smatram da bi samo Ministarstvo trebalo da vrši uticaj na banke i agencije, i na sve ostale ustanove koje mogu izaći u susret poljoprivrednicima da bi dali kredite sa većim grejs periodima i manjim kamatama, što znači da bi te mašine mogle same sebe da otplaćuju", kaže Đorđe Guran, poljoprivrednik iz Jaše Tomića.

Prosečna starost mehanizacije u Srbiji se u proteklih pet godina popravila. U porodičnim gazdinstvima je 18, a u zadrugama i preduzećima 12 godina.

"Ono što još nije dobro je da imamo više kilovata po hektaru i to dva do tri puta u odnosu na evropski prosek ,što znači da mehanizacija nije dovoljno iskorišćena. I zato mi apelujemo na zadruge i na lance mehanizacije da se mehanizacija koristi u optimalnom obimu", kaže Đorđe Mišković iz Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije.

Udruženje će predložiti Ministarstvu poljoprivrede da u narednoj godini pomogne poljoprivrednicima tako što će izvršena investicija biti osnov za zahtev za subvenciju. To će pomoći uvoznicima da planiraju dinamiku nabavke i distribucije novih mašina.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!