Trgovina

"Majkrosoft" i "Volmart", zajedno protiv "Amazona"

Maloprodajni gigant "Volmart" objavio je strateško partnerstvo s "Majkrosoftom", koji će mu pomoći u razvoju "klaud" tehnologije i veštačke inteligencije sa ciljem ubrzavanja i olakšanja kupovine u toj kompaniji, piše "Biznis insajder".

Ove dve kompanije će potpisati ugovor u trajanju od pet godina, a "Majkrosoftova" tehnologija će pomoći "Volmartu" da drži korak sa "Amazonovom" e-trgovinom. Tačnije, "Volmart" želi da se odbrani od "Amazonovih" maloprodajnih ambicija i količine podataka o potrošačima te da osnaži svoju prisutnost na internetu.

Naime, sama činjenica da su "Amazonovi" prihodi prošle godine porasli za 31 odsto, dok su "Volmartovi" bili samo tri odsto veći nego 2016. godine, prikazuje koliko "Amazon" raste. Osim toga, kroz proteklih deset godine vrednost "Volmartovih" deonica porasla je za 40 odsto, a "Amazonovih" za neverovatnih 2.200 odsto.

Uz te podatke, ono što je podstaklo navedeno partnerstvo jeste "Amazonova" prošlogodišnja akvizicija "Hol Fudsa" (Whole Foods) koja je pojačala tenzije između najveće svetske internetske trgovine i maloprodajne zajednice.

Zbog toga je "Volmart" odlučio da tome stane na kraj i zameni postojeću infrastrukturu "klaud" tehnologijom uz pomoć "Majkrosoftovih" inženjera, koji su oduševljeno započeli novu saradnju, piše “Jutarnji list”.

Zanimljivo je i da je vest o navedenom partnerstvu stigla samo nekoliko sati nakon što je "Amazonova" internetska stranica prestala da funkcioniše i to na slavni "Prajm dej", prvi dan velikih "Amazonovih" letnjih sniženja.

Za potrošače ovaj dogovor bi mogao biti dobra vest, jer bi se na tržištu konačno mogao naći još jedan ozbiljni igrač uz "Amazon", što bi obe kompanije moglo naterati da kupce privlače nižim cenama.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!