Trgovina

“Macy's” zatvara 125 prodanica i otpušta 2.000 radnika

Čuveni američki lanac robnih kuća “Macy's” planira da zatvori 125 trgovina u naredne tri godine i da ugasi oko 2.000 radnih mesta.

Kompanija namerava i da zatvori svoje sedište u Sinsinatiju i kancelariju za tehologiju u San Francisku.

“Macy's”, osnovan 1858. godine u Njujorku, saopštio je da kompanija planira da izađe iz slabijih tržnih centara i da umesto toga preusmeri fokus na otvaranje prodavnica manjeg formata u takozvanim strip centrima (tržni centri na otvorenom s prodavnicama poređanim u nizu).

Zbog kontinuiranog pada prodaje i posustajanja rasta poslovanja, “Macy's” je od 2015. godine zatvorio više od 100 prodavnica. Kompanija je u prethodnom periodu izgubila tržišni udeo u nekim osnovnim kategorijama, kao što je segment odevnih predmeta, a njen profit je pod snažnim pritiskom jer sve manje kupaca odlazi u tržne centre i umesto toga obavlja kupovine preko Amazona i drugih onlajn prodavaca, prenosi Tanjug.

Predviđa se da će mere koje “Macy's” preduzima generisati bruto uštedu od oko 1,5 milijardi dolara do kraja 2022. godine, a za ovu godinu je planirano da uštedi oko 600 miliona. Takođe je predviđeno da s manjom bazom prodavnica neto prodaja u fiskalnoj 2022. godini bude u rasponu od 23,2 milijarde do 23,9 milijardi dolara, dok bi zarada po akciji, na prilagodenoj osnovi, trebalo da iznosi između 2,50 i 3,00 dolara.

U poslednjih pet godina cena akcije ove kompanije se više nego prepolovila, pri čemu je njena tržišna vrednost pala na 5,1 milijardi dolara.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!