Saobraćaj i transport

“Lufthansa” svakog sata gubi milion evra

Najveća nemačka aviokompanija “Lufthansa” suočava se s velikim ekonomskim problemima, a svakog sata gubitak je veći za milion evra.

Uprkos tome što država u tu firmu ulaže milijarde, u Lufthanzi su ugrožene hiljade radnih mesta.

Nemačka kompanija “Lufthansa”, teško pogođena zvog korone, mora značajno da smanji troškove za plate radnika. Pad prometa u putničkom saobraćaju doveo je do toga da višak kadrova u toj kompaniji bude i veći nego što se do sada znalo. Nakon krize toj kompaniji biće potrebno 26.000 radnih mesta manje nego danas, saopšteno je iz te kompanije nakon pregovora s predstavnicima tri sindikata u Frankfurtu, prenosi B92

Sporazumi sa sindikatima trebalo bi da dovedu do smanjenja troškova za zaposlene. Takav dogovor je neophodan kako bi deoničari firme odobrili državni paket od devet milijardi evra namenjen spasavanju kompanije, tvrdi izvršni direktor Karsten Špor. Konkretno, deoničari bi trebalo da odobre povećanje vlasničkog kapitala od 25 odsto, kako bi država imala 20 odsto udela u “Lufthansa”.

Pritom nije samo reč o ljudima angažovanim na letovima, već i o onima koji rade u pratećim službama ili u administraciji. Prema podacima Lufthanze, polovina viška radnika je u Nemačkoj, ali sa mogućim otpuštanjima suočavaju se i delogi grupacije “Swiss”, “Austrian Airlines” i “Brussels Airlines”. Prema izveštajima medija, u švajcarskom “Swiss”-u u pitanju je oko 1.900 radnih mesta, a u austrijskom “Austrian”-u i belgijskom “Brussels Airlines”-u oko hiljadu.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!