Industrija

Londonski sud odobrio izručenje Ivice Todorića

Sud u Londonu odlučio je da nema prepreka za izručenje Hrvatskoj osnivača koncerna "Agrokor" Ivice Todorića. Todorić će ostati na slobodi uz stroži nadzor do pravosnažnosti odluke o njegovom izručenju, što podrazumeva prijavljivanje policiji svaki dan.

Reč je o prvostepenoj presudi suda povodom zahteva za izručenje Todorića kojeg Zagreb tereti za finansijske malverzacije

Na ovu odluku je moguća žalba na tri različite instance u Velikoj Britaniji, pa se procenjuje da bi proces potom mogao trajati dodatnih četiri do šest meseci.

Mere opreza su pooštrene u odnosu na one, kojima je Todorić bio podvrgnut do danas. Umesto dvaput nedeljno, Todorić će u nadležnu londonsku policijsku stanicu morati da se javlja svaki dan, a nakon 21 sat ne sme da napušta kuću, prenosi N1.

Sud je prethodno odobrio izručenje Ivice Todorića Hrvatskoj, jer nije pronašao dokaze da je izložen političkom progonu.

Sudija Ema Arbutnot  je odbacila većinu argumenta Todorićeve obrane protiv izručenja.

"Nisam našla dokaze o političkoj motivaciji progona. Nije bilo bliske uključenosti političara u Agrokoru. Prihvatam da afera "Agrokor" ima političku dimenziju, budući da on predstavlja 15 posto hrvatskog BDP-a, ali progon, koji se temelji na otkrivenim dokazima, nije pod političkim pritiskom", stoji u obrazloženju presude.

Todorić je na osnovu evropskog naloga za hapšenje, koji je raspisala Hrvatska, uhapšen početkom novembra prošle godine, ali je istog dana pušten na slobodu uz kauciju od 100.000 funti i mere opreza.

Hrvatsko tužilaštvo je u oktobru prošle godine pokrenulo istragu u slučaju "Agrokor", kojom je obuhvaćeno 15 osoba, uglavnom bivših članova upravnog ili nadzornog odbora koncerna, kao i dvoje zaposlenih u revizorskoj kući Baker Tilly, koja je radila revizorske izveštaje za "Agrokor".

Prvoosumnjičeni je Ivica Todorić, a među osumnjičenima su i njegovi sinovi, Ivan i Ante.

Sumnja se da su zajedno s ostalim osumnjičenima ocu, Ivici Todoriću, omogućili pribavljanje više od 1,142 milijardi kuna protivpravne dobiti.

Istražni sudija u Zagrebu jedino je Ivici Todoriću odredio istražni zatvor, a pošto je bio nedostupan hrvatskom pravosuđu, za njim je raspisana međunarodna poternica.

Od početka se nagađalo da se nalazi u Londonu ili u Švajcarskoj.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!