Berza

Londonska berza kupuje kompaniju “Refinitiv” za 27 milijardi dolara

Londonska berza (LSE) je dogovorila kupovinu provajdera finansijskih informacija, kompanije “Refinitiv”, sporazumom vrednim 27 milijardi dolara.

Cilj Londonske berze je da proširi ponudu trgovanja u raznim regionima i valutama i da se pozicionira kao konkurent Blumbergu.

Dogovor koji će biti predmet odobrenja regulatora i akcionara LSE, transformisaće Londonsku berzu u glavnog distributera, kao i autora podataka sa finansijskih tržišta.

"Ova transakcija je odlučujući trenutak za LSE u smislu njenog strateškog značaja", naveo je predsednik ove berze Don Robert u saopštenju, kojim je potvrdio dogovor koji će LSE-u pomoći da svoje poslovanje, pored trgovanja akcijama i finansijskim derivatima, proširi i na valute preuzimanjem FXALL i odgovarajućih platformi Refinitiva.

"Sve veći broj naših klijenata želi da trguje širom raznih regiona i različitim valutama", rekao je glavni izvršni direktor LSE Dejvid Švimer u telefonskoj izjavi za novinare nakon dogovora, koji dolazi deset meseci nakon što je jedan konzorcijum, pod vođstvom investicionog fonda Blekstoun, otkupio deo “Refinitiv”-a od Tomson Rojtersa.

Prema sporazumu, akcionari “Refinitiv”-a će na kraju imati oko 37 odsto udela u LSE-u, ali manje od 30 procenata ukupnih glasačkih prava, prenosi B92.

Akcije LSE-a porasle su za više od 6,0 odsto na rekordnih 7,152 penija, nakon što je saopšteno da je berza povećala ukupne prihode u prvoj polovini godine za 8,0 odsto na 1,1 milijardu funti (1,33 milijarde dolara) i posle potvrde o kupovini “Refinitiv”-a, koja je prvobitno najavljena prošle nedelje.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!