Finansijske usluge

Litvanija izdala digitalnu valutu

Banka Litvanije (LCB) je prva u evrozoni i u svetu izdala svoj digitalni kolekcionarski novčić LBCOIN, kreiran na temelju vrhunskih informatičkih rešenja.

Litvanska centralna banka je saopštila da je LBCOIN posvećen Aktu o nezavisnosti te zemlje iz 1918.godine i njegovim potpisnicima kojih je bilo 20.

"Digitalni novac je izvanredan prikaz onoga što smo postigli u samo nekoliko godina nakon naše strateške odluke da krenemo odlučno putem finansijskih i platnih inovacija. Služi kao most koji spaja klasičnu numizmatiku i finansijske tehnologije koje se brzo razvijaju", naveo je u saopštenju Vitas Vasiliauskas, predsednika odbora Banke Litvanije.

LBCOIN zasnovan na blokčejnu sastoji se od šest digitalnih tokena i jednog fizičkog kolekcionarskog novčića. Banka Litvanije izdala je 4.000 LBCOIN-a, odnosno 24.000 digitalnih tokena i 4.000 srebrnih kolekcionarskih kovanica, prenosi Tanjug.

Svaki žeton ima jednog od 20 potpisnika Akta o nezavisnosti i pripada jednoj od šest kategorija potpisnica (sveštenicima, predsednicima, diplomatama, industrijalcima, akademicima, komunalnim službenicima) sa 4.000 tokena posvećenih svakom od njih.

Nakon kupovine LBCOIN-a, kolekcionari će dobiti šest nasumično odabranih digitalnih tokena koje će moći da zamene za fizički kolekcionarski novčić, koji mogu da deponuju u LBCOIN e-trgovinu, da pošalju kao poklon, da ga menjaju s drugim kolekcionarima ili prenesu u NEM javnu blokčejn mrežu (NEM novčanik).

Fizičke srebrne kolekcionarske kovanice, koje nose nekonvencionalnu denominaciju od 19,18 evra, kovane su u litvanskoj kovnici novca.

LBCOIN je dostupan za kupovinu po ceni od 99 evra u LBCOIN e-trgovini lbcoin.lb.lt, za šta je potrebna registracija, navodi se u informaciji.

Kako bi bili obezbeđeni ravnopravni uslovi, jedna osoba moći će da kupi samo jedan LBCOIN u periodu od prvog do šestog dana njegove prodaje, a kasnije broj kupovina po jednoj osobi neće biti ograničen.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!