Svet građevinarstva-nekretnina

“Lex specijalis” za stanove od 500 evra po kvadratu

Kako bi projekat jeftinih stanova koji je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić mogao da se sprovede biće donet "leks specijalis".

Kako je nezvanično rečeno “Politici” u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, donošenje zakona specijalno za ovaj projekat moglo bi da znači da će Vlada Srbije podizanje stanova u kojima će kvadrat koštati oko 500 evra, proglasiti javnim interesom, jer kategorije građana kojima su namenjeni ne mogu da reše stambeno pitanje po tržišnim uslovima.

Stanovi bi trebalo da budu igrađeni za vojsku, policiju i ljude u službama bezbednosti.

Kako je najavljeno, gradnja tipskih stanova u šest gradova u Srbiji trebalo bi da počne na proleće 2018. godine, a učešće države u podizanju oko dva miliona kvadrata biće 250 miliona evra.

Sličan scenario imali smo pre sedam godina. Tada je kabinet Mirka Cvetkovića predložio Zakon o podsticaju građevinske industrije RS u uslovima ekonomske krize sa ograničenim rokom trajanja, koji je usvojen početkom jula 2010. godine. Odobreno je više od 300 projekata, među kojima i izgradnja kompleksa od 4.616 subvencionisanih stanova na mestu bivše beogradske kasarne „4. jul” na Voždovcu, koji su postali naselje Stepa Stepanović. Zidanje u Stepi počelo je u avgustu 2010. godine, a Građevinska direkcija Srbije prodavala je kvadratni metar stana za 1.290 evra sa PDV-om.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!