Propisi

Lažnog Satoshija Nakamotoa čeka tužba vredna 5 milijardi dolara

Glavni naučnik nChaina i samoproklamovani Satoši Nakamoto, Kreg Rajt tužen je za iznos od 5 milijardi dolara. Tužbu je Okružnom sudu Sjedinjenih Država u Južnom Distriktu Floride podnela porodica Dejvida Klejmana.

Dejvid Klejman je bio stručnjak za računarske nauke sajber bezbednost, za koga mnogi sumnjaju da je bio jedan od programera, koji stoje iza kreiranja bitkoina i blokčein tehnologije.

U dokumentima, koji su se pojavili na Redditu, tužilac tvrdi da je Rajt ukrao stotine hiljada bitkoina, u vrednosti od preko 5 milijardi dolara od Dejvida Klejmana. Izjava tužioca navodi na mogućnost da je Rajt prepoznao da su Klejmanovi prijatelji i porodica bili svesni bogatstva koje su kreirali rudarenjem ove kriptovalute.

Službena žalba navodi na mogućnost da je Rajt to iskoristio i falsifikovao niz ugovora kojima je preneo Klejmanovu imovinu na Rajta i kompanije, koje on kontroliše.

Tužilac dalje navodi da je nakon smrti Dejvida Klejmana 26. aprila 2013. godine, Rajt kontaktirao ljude na Klejmanovom posedu, tvrdeći da su on i Dejvid Klejman zajedno radili na razvoju blokčeina i bitkoina. Rajt je tvrdio da je Dejvid potpisao dokument, kojim njemu daje sva prava na imovinsko bogatstvo ili intelektualnu svojinu, u zamenu za nekontrolisano i neoperativno učešće u jednoj australijskoj kompaniji. Prema tvrdnji tužioca, Rajt je procenio da taj udeo vredi milione i obavestio Klejmanovu porodicu da će u roku od nekoliko meseci njima prodati svoj udeo u imovini.

Ispostavilo se da je to bila laž, pošto je ta kompanija bankrotirala, nakon što je Rajt pokušao da prevari Australijsku kancelariju za porez. Nakon toga je, krajem 2015. godine, bežeći od državnih organa,  Rajt iz Australije emigrirao u Veliku Britaniju.

Tužilac dalje navodi da Rajt do danas nije vratio niti jedan bitkoin, niti vlasništvo nad pravima intelektualne svojine nad Klejmanovom imovinom, a tužba je pokušaj Klejmanove porodice da ispravi nepravdu. Klejmanovi pred sudom potražuju kompenzaciju za intelektualnu svojinu i 5 milijardi dolara vredno bogatstvo.

Iako Rajt više ne tvrdi da je Satoši Nakamoto, a tužba ne traži da otkrije ili definiše identitet tog pojedinca, postupak može zahtevati da se ustanovi  pravi identitet tvorca bitkoina, kako bi sud doneo  odluku.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!